Újabb gyanú Benedek Fülöp ellen

Újabb bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség Benedek Fülöpöt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori szakállamtitkárát – tudta meg a Magyar Nemzet.

Swendt Pál
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értesüléseink szerint a novemberben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett Benedeknek a folytatólagos gyanúsítotti kihallgatáson kedden azt rótták a terhére, hogy 2005 és 2008 között szándékosan megszegte a tárca gazdálkodási szabályait, amivel 4,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A gyanú szerint a volt államtitkár éveken át úgy engedélyezte egyes minisztériumi és egyéb rendezvények többletköltségeinek kifizetését, hogy átlépte a számára is ismert kereteket. – A nyomozó ügyészség egyrendbeli folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg Benedek Fülöpöt, aki tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt a gyanúsítás ellen – közölte Skoda Gabriella. A Budapesti Nyomozó Ügyészség (BNYÜ) kezdeményezte, hogy a bíróság két hónappal hosszabbítsa meg Benedek Fülöp előzetes letartóztatását.
Mint az már korábban kiderült, Benedek Fülöp az ügyészség gyanúja szerint 2005 és 2007 között jogosulatlanul szervezett különböző protokollvadászatokat, illetve 2006-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel fizettette ki a saját céljaira megrendelt facsemetéket. Ehhez fiktív tanácsadói szerződéseket kötött. Ezzel a vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve – részben felbujtóként – a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint kárt okozott. A volt államtitkár vallomást tett, de tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.
Az ügyészség novemberben házkutatást tartott Benedek Fülöp otthonában és munkahelyén. A lefoglalt iratokat ügyészségi forrásunk úgy értékelte: „azok kincset érnek”. A volt államtitkár ugyanis a tudomására jutott információkról, tárgyalásairól, a hivatali döntésekről, azok hátteréről évekre visszamenőleg komplett nyilvántartást vezetett. Az iratok kiértékelése jelenleg is folyamatban van, és mint megtudtuk, számos kellemetlen meglepetést tartogat néhány közéleti szereplő számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.