Újabb katonai akció a riói bandák ellen

Grimm Balázs
2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 2600 rendőr és katona rohamozta meg tegnap Brazíliában Rio de Janeiro egyik északi nyomornegyedét, Morro do Alemaót, hogy kisöpörjék az ott elrejtőzött drogkereskedőket – adta hírül a BBC. Miként megírtuk, a múlt héten egy másik favelában, Vila Cruzeiróban öt napig harcolt a rendőrség a dílerekkel. Miután az összecsapások már harminc életet követeltek, a rendőrök a hadsereg segítségét kérték. A katonák hat páncélos járművel sorakoztak fel a bádogviskók előtt, majd végül helyi idő szerint csütörtökön átvették a nyomornegyed feletti ellenőrzést. Hozzávetőleg kétszáz bűnöző ekkor menekült át a közelben lévő Morro do Alemaóba. Múlt pénteken a hatóságok megadásra szólították fel a drogcsempészeket, azonban ennek nem volt hatása. A következő nap szórványos lövöldözésekkel telt, majd a rendőrség újból a hadsereg segítségét kérte. A katonák tegnap már harci helikoptereket és különleges egységeket is bevetettek, s néhány óra alatt felmorzsolták az ellenállást. A harcokban 35-en, főként bűnözők vesztették életüket.
– Győztünk, Alemao lakóinak elhoztuk a szabadságot – jelentette ki Mario Sergio Duarte, Rio katonai rendőrségének főnöke. Hivatalos indoklás szerint az akciósorozat célja az, hogy megtisztítsák Riót a bűnbandáktól a 2014-es labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os nyári olimpia előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.