Újabb magyar szálak

Munkatársunktól
2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb magyar érintettségű dokumentumok tűntek fel a WikiLeaks tényfeltáró hírportálon. Két – 2008. november 21-én és december 10-én kelt – kijevi jegyzetben az ukrán energiaüzletekben érdekelt, a RosUkrEnergót (RUE) fele arányban birtokló Dimitrij Firtas ügyeiről érdeklődtek. Az első jelentés Firtas üzelettársáról, Knopp Andrásról megjegyzi, ő az EuralTransGas vezérigazgatója. A cégről azt írják, 2002-ben alapították Magyarországon négy dolgozóval. A második szerint a „RUE második embere”, Knopp, Kazahsztánban, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban tárgyal új gázüzeletek megkötéséről. Egy 2008. november 24-i moszkvai jelentésben egy ismeretlen informátor arról beszélt, a Magyarország felé szálított olaj hordónkénti árát a „maximum” 5-20 cent helyett egy új közvetítő cég miatt a Transznyeft 1 dollárral növelte.
A Guardian szerint az amerikaiak a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) tavalyi vezetőcseréje idején elemezték a váltás várható hatásait. Washington aggódott néhány „kellemetlen” hivatalnok miatt, akik szerződést újítottak. Köztük volt Cserveny Vilmos, a NAÜ külkapcsolatokért felelős igazgatója, akiről így írtak: „Noha Cserveny El-Baradei (korábbi NAÜ-igazgató) feltétlen hívének tűnik, mi olyan tökéletes bürokratikus túlélőnek ismerjük, aki valószínűleg erősen Amano felé hajlik majd az új rendszerben.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.