Újra igényelhető agrártámogatások

Dénes Zoltán
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az előző kormány jócskán alultervezte az állattenyésztési támogatások pénzügyi keretét, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már augusztusban kénytelen volt felfüggeszteni ezeket a kifizetéseket. A Vidékfejlesztési Minisztérium ugyanakkor annak érdekében, hogy a gazdák ne szenvedjenek jelentős károkat, a napokban – 77,383 millió forint átcsoportosításával – újra megnyitotta a tenyésztésszervezési feladatok támogatására fordítható keretet – derült ki a tárca közleményéből. Az eddig beadott kérelmeket nem kell ismét benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
A magyar tenyészállat-szaporítás jövője alapvetően függ a tenyésztési támogatásoktól – közölte lapunkkal Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. Az elmúlt nyolc évben ezt a támogatási jogcímet rendre alultervezték, csak az igények
60-70 százalékát tudták teljesíteni, így a tenyésztőszervezetek a túlélésre rendezkedtek be, nem pedig a versenyképesség megőrzésére. Mindez a szakértő szerint azért fordulhatott elő, mert a korábbi kormányok – noha a szavak szintjén az állattenyésztés fellendítésén dolgoztak – nem ismerték fel, hogy egy nemzet állattenyésztése akkor lesz erős és versenyképes, ha a tenyészállatok szaporítását nemzeti keretek között tudja megoldani.
Vagyis az árutermelők hazai tenyészállatokkal gazdálkodnak és nem külföldről idehozott, kétes származású és állat-egészségügyi problémákkal küszködő egyedekkel. Ezért van szükség a tenyésztési támogatásokra, hiszen az elmúlt évek hibás koncepciója miatt több, hazánkban tenyésztett fajta genetikai színvonala romlott – mondta Wagenhoffer Zsombor.
A magyar tenyésztők és a több száz éves tenyésztői munka eredményének fennmaradása érdekében az érdekvédelmi szervezet számítása szerint évente 1-1,2 milliárd forint támogatásra lenne szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.