Üzlet hazai offshore-bázison

Erdősi Csaba
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc másik olajfúró torony mellett egy éven át egy alkalmazottak nélküli magyar cég, a székhelyét a Pest megyei Újlengyelről januárban Budapestre áthelyező Triton Hungary Kft. volt a tulajdonosa a Mexikói-öbölben áprilisban felrobbant fúrótoronynak – legalábbis papíron. A megdöbbentő esetről e heti számában adott hírt a HVG. Mint írják, a Triton Hungarynek tavaly 492 millió dolláros, azaz 92 milliárd forintos bevétele volt, ebből 474 milliárd dollárt fúrótornyok bérbeadásából szerzett. Költségei nem érték el a 61 millió dollárt, így összesen 431 millió dollár, vagyis 81 milliárd forint után kellett volna megfizetnie a 16 százalékos társasági adót és a négyszázalékos különadót, ám mindössze a nyereség fél százalékának megfelelő öszszeget utaltak a magyar adóhivatalnak. A különbséget az úgynevezett kapcsolt vállalkozások közötti transzferárak alkalmazásával tüntették el. Ha egy cég ily módon csökkenti az adóalapját, testvércégének elvileg ugyanennyivel növelnie is kellene a sajátját. Ha utóbbi idehaza működik, az adóhivatal ezt számon is kéri tőle – írja a lap –, ha viszont külföldön, ezt nem teheti. A Triton vezetői szövevényes céghálót felépítve ezt használták ki.
A Triton Hungaryt és vele együtt a Triton Finanszírozó Kft.-t 2003-ban alapította a ciprusi Heckbert C28 Holding Limited és a Heckbert C29 Holding Limited. Néhány évvel később már hat különböző Triton cég működött, és két másik társaságot is alapítottak a tulajdonosaik. Összesen 18 fúrótornyot adtak bérbe. Hogy a BP által a svájci székhelyű Transocean által üzemeltetett platform felrobbanása most mégsem magyar botrányként szerepel a világsajtóban, az annak tudható be, hogy a Triton vagyonelemeit tavaly négy svájci cégbe apportálták.

Követelésözön. Félmillió kártérítési követelés érkezett a mexikói-öbölbeli katasztrófa hatásainak kezelésére létrehozott, húszmilliárd dolláros alaphoz. Kétmilliárd dollárt fizettek ki 125 ezer igénylőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.