Vádemelés sikkasztásért

2010. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt erdélyi üzletember – közöttük egy magyar állampolgár – ellen emelt vádat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korrupció és uniós források illetéktelen felhasználása gyanújával. A nyomozó hatóság tájékoztatása szerint a sikkasztási botrány főszereplője Pécsi Ferenc, a vállalkozók érdekvédelmét ellátó szatmárnémeti Vállalkozók Fóruma elnöke, aki jelentős uniós pénzeket fizetett ki hamis számlák alapján olyan szolgáltatások ellenértékeként, amelyeket el sem végeztek. A vádirat szerint Pécsi – az RMDSZ egykori parlamenti képviselője – hamis iratok és nyilatkozatok alapján nyert el 2007 szeptembere és 2008 augusztusa között két Phare-projektet. Egyiket a Szatmárnémetibe tervezett gazdasági inkubátor létrehozására, a másikat pedig a határ menti kis- és közepes vállalkozók menedzseri képességeinek növelésére. Pécsi rávette az érintett vállalkozókat, hogy kössenek fiktív szerződéseket pályázatíró-tanácsadásra, és így a DNA szerint 7,3 millió forintnyi uniós forrást szerzett meg illetéktelenül.
Az ügyészség vádat emelt az ügyben Nagy Máté András, a borsi Ego Trade Kft., Kui Rita Krisztina, a szatmárnémeti Artistic Design Kft., Cosma Dorin Gavril, a szatmárnémeti Ferum Kft., valamint Zukk István, a magyarországi Multiserv 2000 Bt. ügyvezetője ellen. A sikkasztással okozott kár értéke meghaladja a 35 millió forintot.
Pécsi tagadja a vádakat, és egykori, korábban elbocsátott asszisztense bosszújának tudja be az ügyészségi eljárást. Félreértésnek tartja a vádemelést Nagy Máté András – mellesleg a Bihar megyei közgyűlés pályázatíró főosztályának helyettes igazgatója – is, aki szerint cége törvényes szerződéseket kötött a szatmárnémeti Vállalkozók Fórumával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.