Valaki betölti bennünk a hiányt

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adventus Domini – az Úr eljövetele. Advent első vasárnapja a katolikus egyházban a liturgikus év kezdete. Várakozás az ünnepre, az ígéret beteljesedett. Bűnbánat, kisböjt, csend és szelídség. Közeli kegyelem, a szeretet misztériuma. Isten nem hagyott magunkra.
A nappalok rövidülnek. Minden vasárnap egy újabb gyertya lobban fel a koszorún. Fény köré gyűlünk a sötétben. A tél szürke kabátban érkezik, hideg lehelete csípi arcunkat.
Boltkórosoknak az eladósodás napjai. A magányosokat félelem kísérti. Sokakban régmúlt karácsonyok emléke dereng fel. A privát aranykor. Ha azóta bennünk megkopott az öröm, nem értjük, mitől. Az öröm a tiszta szívűeké.
Mégis, karácsony előtt mindenkiben ott pislákol a makacs remény, hogy a megfogalmazhatatlan lelki éhséget valaki csillapítani fogja, betölti bennünk az örök hiányt. Megtaláljuk az elveszett gyermeket.
Mire is várakozunk advent idején? Arra, ami már réges-régen megtörtént – írja Pilinszky. Alkalom arra, hogy a jövőre emlékezzünk és a múltra várakozzunk.
Ám Istenhez csak a jelenben lehet közeledni. Nézzünk a betlehemi jászol felé. A világosság eljött már a világba. Megtestesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.