Válsághelyzet a József Attila Színházban

Makrai Sonja
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos tartozással küzd a József Attila Színház – derült ki a teátrumban tegnap tartott sajtóbeszélgetésen. A színházat július 1-je óta irányító új igazgató, Méhes László elmondta, hogy bár az átadás-átvétel elmaradt, de az akkori gazdasági igazgató jelentése szerint nyereséggel vette át a színházat . A könyvvizsgáló tájékoztatása szerint azonban 272 millió forintos túlköltekezésre derült fény, amelynek jelentős részét a tíz év alatt felhalmozódó adó- és járuléktartozás teszi ki. Ennek egy részét a színház azonnal köteles volt törleszteni. A tartozás fennmaradó része működési túlköltekezés eredménye.
Az augusztus elején megszületett könyvvizsgálói jelentés alapján emberi tévedés okozta az adótartozást. Méhes László igazgató szerint az elmúlt években egy számítógéphez nem értő főkönyvelő intézte az interneten keresztül a bevallásokat, de a színháznak nem volt saját belső ellenőre sem. Az új igazgató elmondta, hogy azonnali kötelezettségeiknek eleget tettek, mivel az előadó-művészeti törvény alapján decemberben esedékes adományt megkapták, az APEH-tartozás fennmaradó részét havi részletekben fizetik meg. Megszorításként a színészek három hónapig csökkentett fizetést kapnak, az új vezetőség az előadásszámot növelte, munkaköröket és szerződéseket törölt.
Méhes László felkért egy külső audit céget az adósságállomány vizsgálatára, az erre vonatkozó jogi szakvélemény alapján pedig bejelentést tett a VPOP-nál, hogy megállapítsák, az előző vezetés megsértette-e a számviteli szabályokat. Közben az intézmény fenntartója, az önkormányzat is elrendelt egy revizori vizsgálatot.
A gazdasági igazgatói munkakört jelenleg ellátó Venczel Sándor a tegnapi sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: az előirányzott hároméves likviditási keretet, amelynek az alapja, hogy a színház adóssága év végére 100 millió forintra redukálódik, akkor tudják tartani, ha jövőre a teátrum állami támogatása nem csökken. Léner Péter, az előző vezető saját elmondása szerint nem tudott az adósságról. A volt direktor most művészeti vezetőként dolgozik a színházban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.