Változást vár a Greenpeace Cancúntól

Munkatársunktól
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta a Greenpeace a cancúni klímacsúcs, azaz a Felek konferenciájának (COP) résztvevőivel szembeni elvárásait. Eszerint a zöldszervezet nem várja el a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény meghosszabbítását, de a szerződés jövő évi megújításához szükséges alapelvekről és építőelemekről való döntést igen. A szervezet arra hívja fel a figyelmet: az időjárásban bekövetkező veszélyes változások elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy a Föld átlaghőmérséklete ne emelkedjen 1,5 foknál nagyobb mértékben. Ehhez szerintük nélkülözhetetlen, hogy az egyes kormányok együtt tegyenek az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentéséért.
A Greenpeace szerint a küldötteknek Cancúnban meg kell alapozniuk a jövő évi dél-afrikai klímacsúcs során elfogadandó új, jogi kötelezettségekkel járó egyezmény aláírását. Ezzel biztosíthatják a nemzetközi közvéleményt, hogy igenis lehetséges a tárgyalásokat eredménnyel zárni, annak ellenére, hogy egyes országok nem hajlandók elmozdulni tárgyalási pozícióikból, vagy kivenni részüket az együttműködésből. A 2011-es szerződés megalapozásához szükséges lépéseket a zöldszervezet öt pontban határozta meg. Ezek egyike, hogy a cancúni konferencia résztvevői állapodjanak meg egy hosszú távú, maximális hőmérséklet-növekedési célban. Ennek a Greenpeace szerint „jóval két Celsius-fok alatt kell lennie, s azt szükség esetén felül kell vizsgálniuk az illetékes nemzetközi szerveknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.