Védik a bankok a jó hírüket

Hiába van érvényben árverési és kilakoltatási moratórium, a háttérben továbbra is zajlanak az események. A tartozásokat rendszerint követeléskezelő cégeknek adják tovább a bankok, így később a nevük nem kerül összefüggésbe a kilakoltatásokkal. A vételi opcióval bíró pénzintézetek számára jelenleg is szabad a pálya.

Csécsi László
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a fizetésképtelen adósok feje fölül áprilisig elhárult a kilakoltatás veszélye, a malmok a moratórium ideje alatt is őrölnek. A bankok, amelyek ez év végéig nem adhatják el a bedőlt hitelesek lakásait, rendszerint átdobják ezen ingatlanokat egy követeléskezelő cégnek. Így a rossz tartozás kikerül a pénzintézet mérlegéből, s az árverezéseknél nem a bank, hanem a követeléskezelő neve tűnik fel az iratokon. A bankok ügyelnek arra, hogy a nevük ne kerüljön összefüggésbe a zűrös árverésekkel. Mára a bedőlt lakásállomány nagy része átkerült a bankoktól a követeléskezelő cégekhez. Az ingatlanok zöme jelenleg több száz lakást tartalmazó csomagokba rendezve várja az árverezési és a kilakoltatási tilalom leteltét. Az adósságok behajtását azonban nem szabályozza kellő részletességgel a magyar törvénykezés.
A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a bankok követelésátruházási módszere is felvethet jogi kérdéseket. Mivel december 31-ig moratórium van érvényben a bírósági végrehajtáson kívüli árverezésekre, az ingatlanok hirdetéseit sem lehet megjelentetni január elseje előtt. Márpedig ez a moratórium a lakások tulajdonjogának az átruházását tiltja meg, amit a pénzintézetek úgy kerülnek ki, hogy azt mondják, ők nem az ingatlant, hanem a követelést adják tovább egy cégnek. Persze a követelés a szerződésben lefektetett jogokat is tartalmazza, vagyis az azt megvásároló cég indíthat végrehajtást a moratórium leteltével.
Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője lapunknak elmondta: jelenleg több moratórium van érvényben. A bíróságon kívüli végrehajtások árverezéseire vonatkozó tilalom december végén jár le, kilakoltatásokat pedig 2011. április 15-ig nem lehet végezni. De bizonyos hitelintézetek, amelyek nem egyszerűen jelzálogot jegyeztek be az ingatlanra, hanem vételi jogot is, jelenleg is megvásárolhatják és eladhatják a bedőlt ingatlanokat. A szóvivő arra is figyelmeztetett, hogy december 31-e nem csak az árverezések tilalmának lejárta miatt fontos dátum, akkor ér véget a nehéz helyzetű adósoknak nyújtott áthidaló kölcsönök folyósítása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.