Végleg oda a varázs

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítékolható volt, hogy a párizsi világbajnokság után kardozóink halovány szereplésének lesz következménye; és ehhez meg sem kell várni a Magyar Vívószövetség hétfői elnökségi ülését, mert a fegyvernem szövetségi kapitánya, Nébald György lemondott a posztjáról. A szakvezető távozását azzal indokolta, hogy nem lát biztosítékot elképzelései maradéktalan megvalósítására. Megfogalmazása szerint nem volt problémamentes az együttműködése az edzőkkel, és a szövetség vezetősége részéről sem érezte az egyértelmű támogatást.
Ismert, a hó eleji világbajnokságon válogatottunkból csak a párbajtőrözők szereztek érmet (egy ezüstöt és két bronzot), a legnagyobb kudarc pedig egyértelműen a férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron) 10. helye volt, a nyolc közé jutásért a németektől elszenvedett történelmi, 45-25-ös vereséggel. Egyéniben Szilágyi 6., a női kardcsapat 8. lett, és a visszaesés szembetűnő a tavalyi, antalyai vb-hez képest. A török városban egyéniben Decsi és Nagy Orsolya, valamint a férficsapat (Decsi, Iliász, Lontay Balázs, Szilágyi) egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott. (A férfi párbajtőrcsapat pedig a másodikra.) Az idén azonban már a lipcsei Eb-n sem sikerült érmet szerezni – a női csapat 4., a férfi 6. lett, egyéniben már a nyolc között sem volt versenyzőnk –, és Nébald György körül fokozatosan megfagyott a levegő. A vb-re az általa nem igazán kedvelt Nemcsiket visszatette a csapatba, ám a világranglistán akkor legelőrébb, ötödik helyen álló Decsit akarta kihagyni, ami érthető ellenállást szült. A szakvezető visszakozott, és Lontay maradt itthon. Bár a szakmában többen is támadták, a konfliktusokat nyílt színen kerülő kapitány Párizsban a csapat leszereplése után csak finom utalást tett az ellentáborára. Mindenesetre a vb-n mi is hallottuk azt a véleményt, miszerint talán nem „öltönyös” kapitányra lenne szükség – a páston Szepesi László és Boros György vitte a munkát –; és a csapatban olimpiai bajnok, egyéniben kétszeres vb-1. Nébald a 2007-es szentpétervári világbajnokság óta tévedhetetlen mágusnak hiszi magát, holott már régen elillant a varázsereje.
Ha így is történt, a kardcsapat három évvel ezelőtti vb-aranya az egyetemes magyar vívás egyik legnagyobb mutatványa volt. A szakvezető akkor dobta be a mély vízbe csereként a még zöldfülű, 17 éves Szilágyit, aki a négy közé jutásért az oroszok ellen fordított a négyszeres olimpiai bajnok Pozdnyakov ellen, s a csapatunkat utána már senki sem tudta megállítani. Ha nem jutunk be az elődöntőbe, az olimpián sem vagyunk ott, más kérdés, hogy Pekingben csak hetedikek lettünk.
A tavalyi év még jól indult, a csapat két Grand Prix-t is megnyert, a vb-bronza is vállalható volt, utána azonban megindult lefelé a lejtőn, jelenleg 10. a világranglistán, s hogy kijusson a londoni olimpiára, új mágus után kell nézni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.