Vérre menő küzdelem Moldovában

Munkatársunktól
2010. 12. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozatosan durvul a választási kampány a Moldovai Köztársaságban, ahol vasárnap előre hozott parlamenti megméretést tartanak. A többségében románok lakta volt szovjet tagköztársaságban azért kellett kiírni az idő előtti választást, mert a chisinaui törvényhozás másfél éve képtelen államfőt választani, szeptemberben pedig érvénytelen lett az a népszavazás, amely azt célozta, hogy a 4,3 millió lelkes ország lakossága közvetlenül válassza meg a köztársasági elnököt. A korteshadjárat során kibékíthetetlen ellentétek feszülnek a négy párt alkotta, Szövetség az Európai Integrációért elnevezésű kormánykoalíció és a Vladimir Voronin volt államfő vezette ellenzéki kommunisták között. Tegnapra virradóra Chisinauban ismeretlenek elrabolták, súlyosan bántalmazták, majd kidobták az utcára a moldovai titkosszolgálat volt vezetőjét, aki a kommunisták színeiben pályázik parlamenti mandátumra. A súlyos állapotban kórházba szállított Artur Resetnicov azt állítja, álarcos fogvatartói megkínozták, és kompromittáló információkat követeltek tőle Voroninról.
Eközben az Európa-barát pártok abban bíznak, hogy a kommunisták térvesztését jósoló közvélemény-kutatásoknak megfelelően vasárnap megszerzik az államfőállításhoz szükséges 61 mandátumot a 101 fős parlamentben. A koalíciós pártok közül a Vlad Filat kormányfő vezette liberális demokraták számíthatnak a legtöbb szavazatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.