Versenyhátrányban

Tegnap a parlament kulturális bizottsága meghívott szakemberektől kért tájékoztatást a kulturális fesztiválok helyzetéről. A Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, Márta István szerint fontos, hogy a kormány fogalmazza meg, mit vár el a magyar fesztiváloktól, amelyek központi támogatása jövőre csökkenni fog.

Tölgyesi Gábor
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt évben mintegy 220 magyar fesztivál – több rendezvényt, így a Művészetek Völgyét, a Sziget és a Budapesti Tavaszi Fesztivált leszámítva – 2,5 milliárd forint adóbevételt hozott az államnak, miközben a nemzeti identitás és a kulturális turizmus szempontjából is fontos művészeti, hagyományőrző és gasztronómiai rendezvények 600 millió forint központi támogatást kaptak. A Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, Márta István arra hívta fel a kulturális bizottság tagjainak figyelmét, hogy a Nemzeti Kulturális Alap jövőre csak 400 millió forint pályázati pénzt fordít e célra, miközben a pályázatok kiírása késik – így a fesztiválok nehezebben lesznek tervezhetők. Emlékeztetett: öt nagy szakmai szervezet kidolgozta a Magyar fesztiválregisztrációs és -minősítési programot – a 272 regisztrált, ebből 100 minősített fesztivál 2009-ben mintegy ötmillió látogatót vonzott –, és javasolta, a támogatások odaítélésénél, egy esetleges fesztiváltörvény megalkotásánál e minősítéseket vegyék figyelembe a döntéshozók.
A miskolci operafesztivál vezetője, Bátor Tamás az előadóművészeti törvény módosítását javasolta: a jogszabály a fesztiválok támogatóinak nem biztosítja azt a társaságiadó-kedvezményt, amit a teátrumi társaságoknak. A magyar színházak e kedvezmény révén tavaly 900 millió forint többlettámogatást kaptak. Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál igazgatója szerint európai összehasonlításban a magyar fesztiválok versenyhátrányban vannak: míg nálunk 25 százalék, 21 uniós tagállamban átlagosan 9 százalék a kulturális rendezvények általános forgalmi adója.
L. Simon László bizottsági elnök emlékeztetett: a parlament megszavazta a jövő évi adótörvényt, így az áfa csökkentésében egyelőre nem bízhatnak a fesztiválszervezők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.