Világrekordot döntött a kínai szuperexpressz

Hírösszefoglaló
2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot döntött a kínai szuperexpressz, amely az átadás előtt álló Peking–Sanghaj vonalon érte el az abszolút világcsúcsnak számító óránként 486 kilométeres sebességet – jelentette tegnap a távirati iroda. Ez az eddigi legjobb eredmény, amit az utasforgalomban is használt nagy sebességű személyszállító vonatoknál mértek. A rekord beállítására a Santung tartományi Caocsuang város és az Anhujhoz tartozó Penkpu közötti pályaszakaszt használták. A fehér CRH380A típusú vonat pontosan 486,1 kilométeres sebességgel száguldott, azaz olyan gyorsan, mint egy kisebb repülőgép. A világ jelenlegi leghosszabb gyorsvasúti pályája, az 1318 kilométer hosszú Peking–Sanghaj vonal november 15-én készült el. A forgalomnak viszont csak 2011 vége felé adják át, s akkortól Kína két központi városa között vonaton körülbelül négy órára rövidül majd a jelenlegi tízórás menetidő. A beruházás értéke 33,3 milliárd amerikai dollár (6927 milliárd forint).
A világ legfejlettebb gyorsvasúti pályáján közlekedő szerelvények a hétköznapi forgalomban legfeljebb 380 kilométeres sebességre gyorsulnak fel. A CRH380A már menetrend szerint közlekedik a 202 kilométeres Sanghaj–Hangcsou távon, valamint Vuhan és Kanton között. A kínai tervek szerint a kelet-ázsiai országban lesz a világ leghosszabb gyorsvasút-hálózata, amely már most 7431 kilométer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.