Virrasztva várni a fényhozót

Makrai Sonja
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljött, újra. Lesz, aki észre sem veszi, más avarhullás óta készül rá. A várakozás hónapjára. Szent András napja keddre, advent első napja a hozzá legközelebb eső vasárnapra, holnapra esik. Akinek van füle rá, más most is érzi: halkul a lüktetés. A csend mély lila színt ölt, halvány, fémes páncélt von a hétköznapokra. A felfokozottság révületében kerengő nyugati kultúra a hagyománnyal szembemenve kitaposta saját adventi szokásrendjét; az utcák fényes díszbe öltöznek, a főtereken fabódék nőnek a fagyos utcakövekre, a vásárokat kézművesportékák árasztják el. A fogyasztás arroganciája elől nincs menekvés, a forgatagot azonban szeretni is lehet. Néhány hétre közösségi térré alakulnak a főterek, és akinek igénye, forralt bor mellett akár meg is találhatja a békét a tömegben. Városi várakozás: szín és fonák.
A Hortobágyon ma is ápolnak egy szép hagyományt: az első gyertya meggyújtásának napján pásztoradventet tartanak. Amikor elérkezik a pillanat, hogy a legelőn lévő állatok hóval a hátukon térnek haza, a jószágokat szokás szerint behajtják a telelőhelyekre. Ma rituálisan áthajtják az állatokat a Kilenclyukú hídon, az elveszettek emlékére koszorút eresztenek a Hortobágy folyóba, a nap végén az adventi koszorú gyertyájának lángjával pásztortüzet gyújtanak, ahol megpihenve közös énekléssel virrasztják át az éjszakát.
Szentendrén, Óbudán, Szegeden, Kaposváron, Kecskeméten és az ország számos pontján hét végén kinyitnak az adventi vásárok; óriás karácsonyfát, koszorút, betlehemeket állítanak, felelevenítik a néphagyományokat, és mindenkit közös gyertyagyújtásra várnak. Szinte keresni sem kell az alkalmat. Zeneszó nélkül üres lenne minden vásári forgatag; az ország összes nagyobb városának köztéri adventi programjában találni népzenei és néptáncprogramokat. A szentendrei skanzenban téli finomságokkal várják a látogatókat, Óbudán, a Fő téren ma délután fél négytől Bognár Szilvia ad karácsonyi koncertet, utána játszik a Ghymes, a kaposvári Kossuth téren szerdától pajtamuzsika szól mindennap, Szegeden, a Dóm előtt ma a Partiscum Kamarakórus és a Quintet Brasil énekel, s a sor végtelen. Holnap fellobban az első láng. Együtt várakozva könynyebb elűzni a sötétséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.