Nem emel jegyárat a balatoni hajóscég

2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepi kompjáratok. Közlekedik a hét végén is a balatoni komp, szilveszterkor reggel héttől délután háromig óránként indul Szántódról, Tihanyból pedig fél négykor indul vissza az utolsó járat. Új év első napján délelőtt tíz órakor fut ki az első nagy hajó Szántódról, Tihanyból legkésőbb a délután fél hatkor induló járattal térhetünk vissza a déli partra.


Az elmúlt négy évtized legroszszabb szezonját zárta a balatoni hajózás – nyilatkozta lapunknak Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: korábban legfeljebb egy-egy napra marasztalta hajóikat a kikötőben az időjárás, az idei nyáron tizenkét olyan nap volt, amikor nem indíthattak személyszállító, kiránduló- és sétahajókat. A tóparti önkormányzatok kezébe adott, 165 éves múlttal büszkélkedő, sok vihart megélt részvénytársaság ennek ellenére nem emeli a hajó- és kompjegyek árát. A tulajdonosi kör és a vezetőség ugyanis abban bízik, hogy a gazdasági körülmények javulása a közösségi vízi közlekedést is kedvezőbb helyzetbe hozza. Azt pedig mindenképp szeretnék elkerülni, hogy a hajózás, az egyik legvonzóbb balatoni időtöltés még a jelenleginél is nagyobb anyagi terhet rójon a Balatonhoz látogató kisgyerekes családokra.
A hajózási cég legjelentősebb vállalkozása 2011-ben és 2012 első felében a 282 vitorlásnak és tizenhat túrahajónak helyet adó siófoki Stefánia kikötő átfogó rekonstrukciója lesz. A vezérigazgatótól megtudtuk, hogy az első ütem már a jövő nyárra elkészül, a másodikat ősszel fejezik be, a megújult keleti mólót pedig 2012-ben adják át a hajósoknak. Az első két ütemre 120 millió forintot különítettek el a hajózási társaság büdzséjében, a harmadik ütemhez további 60–120 millió forintra lesz szükség. Emellett a jövő nyárra több déli parti kikötő bővítése is szükségessé válik, ugyanis az egyik legjelentősebb bank kezében lévő, reprezentatív balatonlellei BL Yachtklub váratlan bezárása miatt a hajózási társaság kikötőiben kell helyet találni az onnan „kiköltöztetett” száznegyven, különösen nagy értékű árbocosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.