Román vádemelés Markóék ellen

2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség két magas rangú magyar hivatalnok ellen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium egyházi visszaszolgáltatása ügyében. A nyomozó hatóság közérdek ellen elkövetett hivatali visszaéléssel vádolja a romániai restitúciós bizottság három volt tagját: Markó Attilát, a testület egykori alelnökét, Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület jogtanácsosát és Silviu Climet, a bukaresti igazságügyi minisztérium volt jogtanácsosát.
Az ügyészség szerint Markóék évekkel ezelőtt érvénytelen telekkönyvi kivonat alapján hagyták jóvá az iskolának az egyház javára történő visszaszolgáltatását, és ezáltal 1,3 millió eurós kárt okoztak a román államnak. (Markó Attila jelenleg az RMDSZ színeiben irányítja a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalát államtitkári rangban.) A restitúció ellen korábban két sepsiszentgyörgyi magyar család tett feljelentést, mert a birtokba helyezés után a református egyház igényt tartott az általuk egykor megvásárolt, az intézményhez tartozó tanári lakásokra. Az egyház vezetői szerint megalapozatlanok a vádak, mivel az ingatlanokat az 1948-as államosításkor éppen az egyháztól kobozták el. Traian Basescu államfő egyébként éppen tegnap tüntette ki a 150 éves múltra visszatekintő, Székely Tanoda néven a református egyház által alapított szentgyörgyi kollégiumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.