Tovább él Ficóék államnyelvtörvénye

Nem enyhül január elsejétől a szlovák államnyelvtörvény szigora, az új szlovák kormánykoalíció által december 9-én elfogadott módosított változatot ugyanis nem írta alá Ivan Gasparovic köztársasági elnök. Az államfőnek alapvetően az nem tetszik, hogy a csökkentett mértékű büntetéseket a kulturális minisztériumnak joga van mérlegelni, és a törvény megsértése esetében sem köteles kiszabni az 50-től 2500 euróig terjedő bírságot.

Neszméri Sándor
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ivan Gasparovic azt állítja, amennyiben a törvényben körülhatárolták, miért szabható ki büntetés, annak elengedése nem függhet az állami hivatal akaratától. Az államfő ezzel az indokolással küldte vissza újratárgyalásra a parlamentnek a törvénymódosítást, aminek az is a következménye, hogy leghamarabb csak március elsején léphet életbe, tekintettel arra, hogy a szlovák törvényhozás legközelebbi ülése február elsején kezdődik. Az államfői vétó áttöréséhez minősített többségre lesz szükség a parlamentben, azaz a módosítást legalább 76 képviselőnek újra támogatnia kell. A kormánykoalíciónak 79 képviselője van, december 9-én a jogszabály enyhítését 74 képviselő szavazta meg.
A szlovák alkotmány és házszabály értelmében a parlamentben nem nyitható újra a vita az államnyelvtörvényről, a képviselők kizárólag az elnök által kifogásolt paragrafusról tárgyalhatnak majd. Ez a megkötés ebben az esetben nem jó a szlovákiai kisebbségeknek, hiszen közismert, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottságának jogi értékelésében a kisebbségi nyelvek használatának jelentős megerősítését javasolta az államnyelvvel szemben, és nemcsak a hivatali kapcsolatokban, hanem az igazságszolgáltatás és a gazdasági élet terén is. A több mint ötven magyar civil szervezetet tömörítő szlovákiai magyarok kerekasztalának jogi szakértői összesen huszonnyolc további változást követelnek a módosított államnyelvtörvényben, szerintük csak akkor kerül összhangba Szlovákia nemzetközi vállalásaival, jelesül a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájába foglalt normákkal. A változásokra tehát a februári parlamenti ülésen nem kerülhet sor, Bugár Béla, a Most – Híd szlovák–magyar vegyes párt elnöke azt ígéri, minden észrevételt beledolgoznak majd a kisebbségi nyelvek használatát szabályozó törvény módosításába, amelyről a tervek szerint a törvényhozás márciusi ülésén kezdődik meg a vita.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.