Pusztító vírus terjed, Müller Cecília hivatala is megszólalt

A Marburg-vírus ellen nincs védőoltás és gyógymód.

2024. 10. 04. 20:39
vírus
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Marburg-vírus a haemorrhagiás (vérzéses) lázat okozó vírusok közé tartozik, ilyen például az ebola és a Lassa-láz is. Trópusi gócokból indul, és emberről emberre is terjed.

A halálozás magas, védőoltás, specifikus terápia nincs.

A védekezés alapja a fertőzött beteg elkülönítése, a beteget csak megfelelő védőöltözetben szabad ellátni, a fertőző gócokat kerülni kell – mondta a Vas Vármegyei Hírportálnak Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház infektológiai osztályának vezetője.

Mint a Magyar Nemzet már beszámolt róla, két embert Marburg-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba kivizsgálásra szerdán Hamburgban. A német hatóság szerint az érintettek egyike egy ruandai kórházban dolgozott, ahol a vírussal fertőzötteket is kezelték. Csütörtökön kiderült, hogy az egészségügyi vizsgálati eredményük negatív lett.

 

Ruandában többen is megfertőződtek

Jelenleg az afrikai Ruandában zajlik egy Marburg-járvány, ahol október 3-ig 36 fertőzöttet regisztráltak, közülük 11-en elhunytak. A Németországba visszatérő két fertőzésgyanús ember egyike egy ottani kórházban Marburg-fertőzöttet ápoló fiatal orvostanhallgató, másikuk pedig a barátnője. A Marburg-vírusra utaló tüneteik azután jelentkeztek, hogy megérkeztek Frankfurtba, és felszálltak a Hamburgba tartó vonatra. A német hatóságok karanténba helyezték őket.

Hasonló eset történt szeptemberben Belgiumban, ahol ugyancsak nem igazolódott be a vírusfertőzés.

 

Magyarországon is lehet Marburg-járvány?

A Marburg-vírus okozta járvány megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a fertőzött vagy gyanús személyek elkülönítése, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

Bár a Marburg-vírust már korábban is behurcolták Európába, annak a valószínűsége, hogy Magyarországon megjelenjen és járványt okozzon, rendkívül alacsony.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) állásfoglalása szerint

hazánkban nem kell tartani a járvány megjelenésétől.

Az Afrikában előforduló Marburg-vírus az ebolavírussal szoros rokonságban álló, vérzéses lázat okozó vírus. Influenzaszerű tüneteket követően magas láz, vérzések, a belső szervek károsodása jelentkezhet. Fontos kihangsúlyozni, hogy a fertőzött, de tüneteket nem mutató ember nem képes megfertőzni a vele kapcsolatba kerülőket – hangsúlyozta az NNGYK.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.