Csukás István ma hetvenöt éves

2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenöt évvel ezelőtt Kisújszálláson született a magyar költészet, az újkori magyar gyermek- és ifjúsági irodalom, színház- és filmkultúra kiemelkedő képviselője, Csukás István. A József Attila- és Kossuth-díjas író nevének hallatán olyan halhatatlan mesealakok jutnak eszünkbe, mint Mirr-Murr, a kandúr, Süsü, a sárkány, Oriza-Triznyák, Pom Pom vagy Ágacska. Ezek az életteli, félig mesei, félig nagyon is valóságos hősök magas fokú művészi igényességgel illusztrált kötetekben és mindmáig népszerű, újra és újra játszott televíziós és mozifilmekben is megelevenednek a gyerekek és a gyermeki nyitottságukat nyugdíjasfejjel is őrző, felvállaló felnőttek örömére.
Csukás groteszk, csúfondáros, vidáman szomorkás, de karakterük legmélyén mindenkor határtalan életörömöt sugárzó hősei Hollywoodban is öregbítették a magyar irodalom és a filmművészet hírnevét. A Keménykalap és krumpliorr című játékfilm az 1975-ös hollywoodi X televíziós fesztiválon megkapta a nagydíjat és az Év legjobb gyermekfilmje címet. És ami talán még ennél is nagyobb eredmény: a Keménykalap és krumpliorr játékfilmverzióját a korabeli kritikában minden idők egyik legjobb, legigényesebb ifjúsági filmjének nevezték.
Mi lehet a titka annak, hogy 1961-től mostanáig élnek és virulnak Csukás régi munkái, és friss művei is töretlen népszerűségnek örvendenek? Vagy ahogy egy kesernyés, 1977-ben kötetbe rendezett versében (Kopottabb éveim felelnek) maga Csukás is rákérdez: „Milyen áldozatok árán / s milyen álmok határán / lettem én szabad?” Hogyan lett a kisújszállási kovácsmester fiából, a Békéstarhosi Zeneiskola ígéretes növendékből a hatvanas években úgy ünnepelt íróvá, hogy soha egy pillanatra sem kellett szégyenkeznie?
A válasz maga az életmű: ahogy kiemelkedő kortársai, Kormos István, Lázár Ervin, Sebők Éva, Kiss Dénes és mások, Csukás is a mesék korlátlan fantáziavilágába és a kódolt felnőttversek univerzumába menekült a diktatúra elől.
Még ennél is fontosabb, hogy felsorolt pályatársaihoz, barátaihoz hasonlóan tisztában volt azzal, hogy a gyerekeknek ugyanúgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak jobban, s a felnőtteknek címzett írásokban is a romlatlan gyermeklelkünkhöz kell visszatérnünk. Nem véletlen hát, hogy Csukás Istvánnak megadatott, hogy már életében elneveztek róla egy iskolát a Zala megyei Teskándon 2008-ban, s ma az egész ország apraja-nagyja ünnepli a tiszta szívű Süsü sárkány és a tündéri Pom Pom atyjának születésnapját. Pályatársai, Kalász Márton, Szakonyi Károly és Szentmártoni János szerdán délután ötkor köszöntik Csukás Istvánt a Magyar Írószövetségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.