Gyerektartás: utolérik a nem fizetőket

A magyar elnökség tegnap az Európai Unió nevében új egyezményt írt alá, amelynek értelmében az amerikai hatóságok együttműködnek majd az európai hatóságokkal, hogy a tartásdíjra ítélt apa tegyen eleget kötelezettségének, és gyermeke továbbra is támogatásban részesüljön.

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy házaspár Magyarországon él, majd a válást követően az apa Amerikába költözik, eddig büntetlenül bújhatott ki gyermektartási kötelezettsége alól. Tekintettel arra, hogy az EU-ban 16 millióra tehető a nemzetközi párok száma, és mintegy 30 milliós uniós polgár nem uniós országban él, mind sürgetőbbé vált kérdés a külföldről származó gyermektartási díjhoz való hozzájutás.
Az unió által tegnap aláírt új egyezmény értelmében az amerikai hatóságok együttműködnek majd az európai hatóságokkal, hogy az apa eleget tegyen kötelezettségeinek, és a gyermek továbbra is támogatásban részesüljön. A tartásról szóló hágai egyezmény az egész világra kiterjedő rendszert hoz létre a gyermektartás és az egyéb családi tartások behajthatósága érdekében. Közös jogi keretet alakít ki az uniós és a nem uniós országok között, hogy a hatóságok együttműködhessenek a tartási kerestek végrehajthatósága érdekében, és az adósok az unió területének elhagyásával ne játszhassák ki fizetési kötelezettségüket.
Az egyezmény emellett a nemzetközi gyermektartási ügyekre vonatkozó ingyenes jogsegélyről is rendelkezik. Az egyezmény kiegészíti a tartási kötelezettségekre vonatkozó határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, 2011. június 18-tól alkalmazandó uniós szabályokat. Az új szabályozási rendszerrel gyorsabbá válnak azok a most még hosszadalmas és bonyolult eljárások is, amelyek segítenek a bujkáló adósok felkutatásában.
Az egyezmény aláírása után most a tagállamokon a sor. Az uniós igazságügyi miniszterek erről várhatóan június 9–10-én állapodnak meg. Az egyezmény 2013-tól léphet hatályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.