Hitelminősítők ellen

Négy portugál közgazdász büntetőfeljelentést kezdeményez a portugál főügyészségen a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő cég ellen – derül ki abból a dokumentumból, amelyhez a Jornal de Negócios című portugál gazdasági napilap hozzájutott.<br />

2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Reis, Manuel Brandao Alves, Manuela Silva és José Manuel Pureza többek között így indokolta keresetét a három legbefolyásosabb ügynökség, a Moody’s, a Fitch és a Standard and Poor’s ellen: „a három legnagyobb pénzügyi minősítő ügynökség naponta közöl és terjeszt olyan besorolást rontó híreket, amelyek nyilvánvalóan hamisak, eltúlzottak, nélkülözik a tárgyilagos és megalapozott tényeket és a portugál érdekeket sújtják, tehát folyamatosan növelik a szuverén adósság kamatait”. A coimbrai egyetemen tanító José Reis elmondta az említett gazdasági lapnak még azt is, többek között fel akarják hívni az ügyészség figyelmét arra a nyilvánvaló tényre, hogy ha a kamatok nem igazságosak, hanem nyomást gyakoroltak rájuk, akkor így olyan nagy hatalmú transzfermechanizmus jön létre, amelynek révén a polgárok jövedelme a nemzetközi befektetőkhöz vándorol.
Reis legalább két olyan hitelminősítőről tud, amelyikben ugyanaz a befektető cég érdekelt. – Nem lenne szabad megengedni, hogy megtalálhassák azt a formát, amellyel tetszésük szerint megváltoztatják a kamatokat, és olyan helyzeteket teremtsenek a piacokon, amelyek révén vagy ők maguk érdekeltek, vagy ügyfeleik fölözik le a hasznot – állapította meg a szakember. Reis egy másik összeférhetetlenségre is felhívta a figyelmet: amikor csökken néhány ország besorolása – például Görögországé, Írországé, Portugáliáé vagy Spanyolországé – és emelkedik az állampapírok kamata, akkor egy olyan piacot befolyásolnak tisztességtelenül, amelyben éppen azok a pénzalapok tevékenykednek, amelyeknek ők maguk a tulajdonosai.
Spanyolországban és az Egyesült Államokban már indítottak hasonló eljárást, de ezek még semmilyen jogkövetkezményig nem jutottak. Spanyolországban tavaly év végén nagy meglepetésre a konzervatív ABC napilap egyik elemzője olvasott be ugyanennek a három cégnek. Moncho Veloso emlékeztette a hitelminősítőket, hogy miért és mikor rendült meg bennük a bizalom. 2008. szeptember 15-én, a hitelválság kitörésének napján ment csődbe az első áldozat, a Lehman Brothers, pedig furcsa módon valamennyi ügynökségtől a legmagasabb minősítést kapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.