Médiaügy: górcső alatt tizenhat állam

2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat uniós tagállamnak írt levelet az Európai Bizottság az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtása kapcsán – jelentette be Neelie Kroes, a médiáért is felelős uniós biztos szóvivője tegnap. Brüsszel olyan dolgokra is rákérdez a levélben, amelyek miatt nemrég a magyar médiaszabályozást is módosítani kellett. Kroes ugyanis nincs meggyőződve arról, hogy a tagországok kellőképpen hajtották végre az irányelvet. Így Magyarország után Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Málta, Hollandia, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Nagy-Britannia médiajogszabályai kerülnek brüsszeli górcső alá.
A bizottság a származási ország elvének, a termékelhelyezésnek és egyéb reklámfogásoknak; a gyűlöletre uszításnak, a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak, a lehívható online szolgáltatások regisztrálásának, a válaszadás jogának, a fiatalkorúak védelmének, az európai gyártású művek promóciójának és a nagy jelentőségű események közvetítésének tagállami átvételével és érvényesülésével kapcsolatban tesz fel kérdéseket a 16 uniós tagország hatóságainál. Mint emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette, ha a magyar médiatörvényt vizsgálják, a többi tagállamét is meg kell vizsgálni. Három tagállam, Lengyelország, Portugália és Szlovénia még mindig nem tett eleget bejelentési kötelezettségének az audiovizuális irányelv nemzeti átültetéséről, amiért az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.