A spórolás okozta az áprilisi többletet

Hírösszefoglaló
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csaknem 76 milliárd forintos többlet az államháztartás központi alrendszerében áprilisban a kiadási oldal visszafogásával magyarázható – vonta le a következtetést a Portfolio.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi tájékoztatásából. Miközben a bevételek elmaradtak a tavalyi szintektől, a kiadások ebben a hónapban negyedükkel estek vissza. A költségvetés áprilisi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 48 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A kiadások 191 milliárd forinttal kevesebbet tettek ki, mint az előző év azonos hónapjában. A javulás a tárca szerint jelentős részben a bevételek és a kiadások eltérő éven belüli alakulásának köszönhető.
A váratlan áprilisi többletnek köszönhetően csökkent az első négyhavi deficit az államháztartásban. Az első negyedévi 742 milliárdról 666 milliárd forintra mérséklődött a hiány. Ez az egész éves hiánycél 96,9 százalékát jelenti, ami csökkenést mutat az első három hónapban megfigyelt 108 százalék után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.