A vidéki főiskolák nincsenek a társulás ellen

2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli elnökségi ülésen tárgyalta a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos integrációs terveket a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ). Kis Papp László elnök lapunknak az ülés után kijelentette: az érintett egyetemek és főiskolák szakszervezeti vezetői is jelen voltak, így a hírek szerint önállóságát esetlegesen elveszítő bajai, szolnoki, kecskeméti és dunaújvárosi főiskola képviselői, valamint a Kaposvári Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és az Óbudai Egyetem szakszervezeti vezetői. Kis Papp szerint az egyetemek ragaszkodnak önállóságukhoz, de a főiskolák nincsenek az ellen, hogy „társulást” alakítsanak ki.
Az FDSZ elnöksége állásfoglalásban tiltakozik a kormányzat kiszivárgott integrációs elképzelései ellen, mert azok szerintük rövid távú pénzkivonási szándékok miatt kerültek napirendre. Követelik, hogy a felsőoktatás intézményrendszerének átalakítását előzze meg szakmai elemzés, készüljenek hatástanulmányok, s kezdődjön érdekegyeztetés a szakmai szervezetekkel. Az FDSZ szerint a felsőoktatás átalakítása során bővíteni kell a felsőfokú szakképzést, nagyobb részt kell vállalniuk a felsőoktatási intézményeknek a felnőttképzésben, és felül kell vizsgálni az alapképzési és mesterképzési szakok számát. Az origo.hu számolt be arról, hogy a jelenlegi 29 felsőoktatási intézmény helyett 16 intézményt tartana fenn az állam a jövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.