Amulett

Wekerle Szabolcs
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Féltenyérnyire hajtogatott zászló, apánktól kapott bicska, kereszt, lánc a feleségünk nevét formáló medalionnal – amulettek, amelyek a világon csakis egyetlen ember számára bírnak óriási jelentőséggel. Apró tárgyak, melyek az állandó veszélyben élőknek biztonságot, védelmet jelentenek: sebesüléstől, magánytól s olykor az emberi lét legfelfoghatatlanabb momentumától, a haláltól.
Az efféle szerencsetárgyak – még a legértéktelenebb holmik is – magától értetődő módon megerősítenek, felvérteznek, s talán a halhatatlanság ígéretét is magukban hordozzák. Történelem előtti hit ez, eredete az őskorba nyúlik vissza.
Az amerikai hadseregnek a képeken látható, Dél-Afganisztánban szolgáló tengerészgyalogosait január 31-éig, a fotósorozat készültének napjáig biztosan nem érte baj. Pedig könnyen lehet, hogy ugyanolyan 18 M-RAP MaxxPro típusú – aknabiztos, ám a Hummereknél magasabb, borulékonyabb – járművekkel közlekedtek a műveleti területen, amilyennel tőlük több ezer kilométerre hat magyar katona szenvedett balesetet kedden. Négyüket súlyos sebesüléssel szállították haza csütörtökön. Kettejüket, ha volt is nekik, nem védte meg talizmánjuk.
Róth Orsolya őrmester és Dálnoki András szakaszvezető hősi halált halt otthonától, szeretteitől távol, egy idegen országban zajló háborúban.
Függetlenül attól, miként vélekedünk erről a háborúról, ők értünk adták az életüket: a most Afganisztánban és a világ más pontjain szolgáló honfitársaink azok az emberek, akikre bizton számíthatunk, ha valaha netán nekünk kell megvédenünk magunkat. Hogy ne csak az amulettekben bízhassunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.