Az ügyészi, bírói korhatárról a Házban

Munkatársunktól
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírósági és az ügyészségi törvény módosítását jövő héten kezdi el tárgyalni a parlament. A változtatások révén a két igazságszolgáltatási testület munkatársaira is kiterjesztik az általánosan érvényes nyugdíjkorhatárt. Vagyis a bíráknak és az ügyészeknek a mindenkori öregségi korhatár elérésekor be kell fejezniük ténykedésüket. A jelenlegi szabályok szerint – bár hatvankét év a korhatár – még hetvenéves korukig dolgozhatnak. A harmonizációt lehetővé tévő javaslatok még nincsenek az Országgyűlés előtt, de a Fidesz a házbizottság tegnapi ülésén azt indítványozta, hogy vegyék napirendre a kérdést.
A testületben a Fidesz javaslatára arról is döntés született, hogy szintén a jövő héten kerül napirendre az alkotmánybírák jelölésével foglalkozó eseti bizottságról szóló határozat módosítása. A bizottság eddig – a hatályos alkotmánynak megfelelően – csak az Alkotmánybíróság tagjainak személyére tett javaslatot, kormánypárti képviselők javaslatára viszont a taláros testület elnökét is a bizottság jelöli, és a parlament választja majd meg kétharmaddal. (Korábban az alkotmánybírák maguk közül választottak elnököt.) A procedúra összefügg azzal is, hogy szeptember 1-jétől már nem 11, hanem 15 tagú lesz az Alkotmánybíróság; erre a megnövekedett ügyteher miatt van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.