Bejelentésre készül Bulgária

2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miroslav Najdenov bolgár földművelésügyi miniszter a közelmúltban azt ígérte, hogy országa hivatalosan felkéri az Európai Bizottságot, állapítsa meg, vajon a multinacionális vállalatok a nyugat-európaihoz képest valóban rosszabb minőségű élelmiszereket szállítanak-e az új EU-tagállamokba. Najdenov azt is bejelentette, hogy május 16–17-én az ügyet az uniós mezőgazdasági tanács elé viszi, és felkéri az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot, hogy májusban tegyen látogatást Bulgáriában.
Lapunk megkérdezte John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztost, hogy kapott-e ilyen megkeresést Szófiából. A biztos szóvivője a megkeresésről nem tud, és a vizsgálatot – mint írta – nem kívánja kommentálni, de tudomása van róla. Frédéric Vincent szóvivő arra a kérdésünkre, hogy még a háziállatok utazási dokumentumait is meghatározó uniónak nem kellene vajon e téren is szabályozásba fognia, azt válaszolta, Dalli biztos már kifejtette: a vállalatok dolga a tagállamokban piacra dobott termékeik összetételét meghatározni.
Megkérdeztük a szófiai agrárminisztériumot, szándékozik-e a miniszter továbblépni. A sajtóosztályon azt felelték, hogy tájékoztatják az Európai Bizottságot a szlovák vizsgálatról. Bulgária azt kívánja, hogy ugyanolyan árucikkeket kapjon, mint amilyeneket más tagállamokba is szállítanak, ezért megteszik a szükséges lépéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.