Cannes: elgurult Trier gyógyszere

Tölgyesi Gábor
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fuck – öklére e trágárságot tetováltatva érkezett idén Cannes-ba Lars von Trier dán filmrendező Melankólia című világvégi versenyfilmjével. A filmvilág szörnyű gyerekének címére pályázó, korábban remekműveket készítő alkotó állítólag már szakított az alkohollal, és gyógyulófélben van depressziójából.
De nincs ki a négy kereke. Ezt két évvel korábban is tudni lehetett a Croisette-en: 2009-es versenyfilmje, a pornó és a horror elemeit vegyítő Antikrisztus hányingert keltőn tobzódik a kegyetlenségben. Von Trier akkor azzal riogatta premier után a hallgatóságát: ő a világ legnagyobb rendezője.
A magát Tarkovszkij, Antonioni és Bergman szintjén emlegető dán mostanra is készült provokációval. A bemutató utáni szerdai sajtókonferencián a mellette döbbent csendben ülő színésznőit alázta. Kirsten Dunst főszereplésével hardcore pornót forgat, Charlotte Gainsbourg pedig azért vállalta szerepét, hogy sokat maszturbálhasson – ízléstelenkedett az újságírók előtt a művész. Aki, hogy fokozza a hangulatot, fejtegetni kezdte: bár tett rossz dolgokat, érez némi szimpátiát a bunkerében gubbasztó Hitler iránt. Ugyan nem ért egyet a második világháborúval, nem zsidóellenes, de falra mászik Izraeltől, és meglehet, az Endlösungot is megfilmesíti – zagyválta a rendező, aki a Harmadik Birodalom főépítésze és fegyverkezési minisztere, Albert Speer munkásságának dicsőítése után azzal zárta mondókáját: náci vagyok.
Ami a fesztivál történetében még nem fordult elő, az tegnap megtörtént: a később közleményben szabadkozó, visszataszító kijelentését cáfoló Lars von Triert kitiltották Cannes-ból.
Nácit játszani: egzisztenciális öngyilkossági kísérletnek tűnik. Lehet, csak depressziótünet. Mindenesetre Von Trier most jól tenné, ha tetovált öklével orrba vágná saját magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.