Csukás Színház lesz a kertmoziból

Újrahasznosítják a húsz éve bezárt balatonszárszói fedett kertmozit. Június végén már megtartják az első előadást a népszerű üdülőhelyhez szorosan kötődő Csukás Istvánról elnevezett színházban. Rátóti Zoltán örül az új somogyi játszóhelynek, a kaposvári színház igazgatója úgy látja: a jövőben együttműködhetnek.

2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húszmillió forintot tervez a kultúrapártoló Balatonszárszó önkormányzata a település fedett kertmozijának színházi épületté alakítására, de mert a tervezettnél jóval többe kerül az egyedülálló vállalkozás, a május 1-jei majálison Dorogi Sándor polgármester közölte: ötezer forintért megváltható egy réztáblával megjelölt ülőhely a Csukás Színházba.
Szárszó első emberét a hangulatos nyaralóhelyhez érzelmileg is közel álló, hetvenöt éves író segíti a színház engedélyezésével járó procedúrában. Sokan tudják, a helyiek pedig büszkék rá: Csukás István az év csaknem felét Szárszón tölti.
A színpadtechnika kialakításában a József Attila Színház műszaki stábja segít a szárszóiakat, az önkormányzat pedig egyebek közt ötezer forintos helyvásárlási akció meghirdetésével készül a június 15-re tervezett színháznyitásra. Dorogi Sándor lapunknak azt mondta: nemcsak Szárszó állandó lakóit és az ott nyaralókat ösztönzik helyvásárlásra, hanem a déli part más településein nyaraló családokat is.
Csukás István tapasztalata szerint az üdülési szezonban számos vidéki és pesti társulat, mellettük néhány szereplős kis színházak járják gyerekdarabjaikkal a Balaton-partot, így remélhetően a szárszói repertoár összeállítása sem okoz majd gondot. A népszerű író azt szeretné, hogy színházi előadások mellett más rendezvényeknek, így koncerteknek is helyet adjon a romjaiból újjáéledő kertmozi. Rátóti Zoltán, a kaposvári színház igazgatója lapunknak úgy fogalmazott: üdvözli a szárszói kezdeményezést, örül az újabb somogyi játszóhelynek, és nyitott az együttműködésre. – A jövőben közös produkciókról is szó lehet – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.