Előrébb lépett az Európai Unió

Az Európai Unió előrelépett a gazdaságirányítás, vagyis a gazdasági kormányzás területén Magyarország soros elnöksége alatt – jelentette ki Orbán Viktor tegnap Brüsszelben. A miniszterelnök az európai üzleti csúcstalálkozón vett részt.

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedtek a nettó bérek. Márciusban a foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 1,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a bruttó átlagkereset márciusban 217 061 forint, a nettó 144 252 forint volt. A közmunkaprogram keretében márciusban 47,6 ezer fő kapott munkát, ami 28,4 ezer fővel kevesebb a 2010. márciusihoz képest, jó hír ugyanakkor, hogy a foglalkoztatottak száma 18 ezer fővel, 0,7 százalékkal 2,66 millióra emelkedett. A versenyszférában 2,7 százalékkal 1,831 millióra nőtt, a költségvetésben dolgozóké pedig 4,4 százalékkal 728,2 ezerre mérséklődött a dolgozók száma.


Kérem, uram, nyújtsa ide a kezét, hogy a műanyag bilincset rátehessem, és kérem, hölgyem, emelje fel egy kicsit a bal karját, hogy elvághassam azt a láncot – egyebek mellett ez a mondat is elhangzott a brüsszeli rendőrök és a Greenpeace környezetvédő aktivistái között. A civilek a kilencedik alkalommal megrendezett európai üzleti csúcstalálkozó ellen tiltakoztak úgy, hogy többen a bejárati ajtókhoz láncolták magukat. A kétnapos, ma véget érő konferenciát alapvetően az foglalkoztatta, hogy kontinensünk vezet-e a térségek versenyében.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint hazánk elnöksége alatt az Európai Unió nagy lépést tett előre a gazdasági kormányzás terén. Mint a konferenciát megnyitó plenáris ülésen elmondta, június végére a szükséges szabályozási keretet már kialakíthatják. Így mód nyílik arra, hogy elfogadják azt a magyar elnökség alatt kidolgozott hat javaslatot, amely erősíti a tagországok gazdasági koordinációját, és növeli az euró stabilitását. Orbán Viktor azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Európának javítani kell a foglalkoztatás jelenleg 65 százalékos szintjén, hogy versenyképes maradjon. Ehhez szerinte az EU tagországainak nemcsak gazdasági kihívásokat kell legyőzniük, de politikaiakat is. Ilyen nehézség, hogy miközben a politikusoknak a jövő érdekében kell programot alkotniuk, addig választóik többsége középkorú, sőt nyugdíjas.
A miniszterelnök beszélt a magyar gazdaság helyzetéről is. Külön kiemelte és biztatónak nevezte a tegnap napvilágot látott foglalkoztatási adatokat, s mint mondta, ma 18-20 ezerrel dolgoznak többen hazánkban, mint egy éve. Hozzátette: az is jól látszik, hogy a foglalkoztatás azokban a szektorokban indult meg, amelyekben még nagy a tartalék. – Jó reményünk van arra, hogy a magyar gazdaság fél év múlva sikertörténet lesz az egész Európai Unió számára – jelentett ki.
Az Orbán Viktor után felszólaló Vincent van Quickenborne, a bürokrácia egyszerűsítéséért felelős belga miniszter a panel más résztvevőivel együtt kiemelte Magyarország kitűnő elnökségi munkáját, és külön kitért a hatos jogszabálycsomag kidolgozására. Erre reagálva Orbán Viktor sajtótájékoztatóján azt mondta, örül, hogy olyan európai találkozónak lehetett a vendége, amely „talán még túl is dicsérte” az ország EU-elnökségének teljesítményét. Hozzátette, egy ország csak úgy lehet sikeres Brüsszelben, ha otthon is az.
A kis- és középvállalatok (kkv) kulcsszerepével foglalkozó nyitópanel kiemelt vendége Becsey Zsolt nemzetgazdasági államtitkár volt, aki elmondta, hogy más helyzetben vannak a magyar és közép-európai kkv-k, mint nyugati társaik. Tőke és információ, valamint a megfelelő családi háttér hiányában szinte képtelenek hozzáférni a segítségükre létrehozott uniós programokhoz. A panel másik magyar résztvevője, Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ország gazdasági felfutásához alapvető fontosságú a minőségi oktatás megteremtése, az innováció erősítése és a bürokrácia egyszerűsítése. Lapunknak elmondta, hogy Magyarországon az „agyunkon” kívül két igazi kincsünk van, a föld és a víz, amelyek a jövőben igen drágák lesznek.

A cél előtt Horvátország? Van egy reális forgatókönyv, amelyen ha sikerül végighaladni, lezárhatók a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal június végéig – jelentette ki Orbán Viktor az üzleti csúcstalálkozón. A távirati iroda tudósítása szerint ehhez hozzátette: ennek a forgatókönyvnek a végrehajtásán is dolgozik jelenleg. Mint mondta, ha nem sikerül lezárni a tárgyalásokat, akkor sincs baj, mert a munka nagy részét az elnökség e téren már mindenképpen elvégezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.