Emberpróbáló tripoli misszió

Tripoliban egyre feszültebb, letargikusabb a lakosság hangulata a NATO erőfölénye miatt. A tömegközlekedés nélküli városban akut üzemanyaghiány van, egyre több a köztörvényes bűncselekmény és fosztogatás. A magyar nagykövetség két diplomatája ilyen közegben végez ember- próbáló munkát: hol bajba jutott újságírókat menekít ki, hol adminisztratív feladatokat lát el, vagy a helyi kormányzat képviselőivel tárgyal, olykor pedig csak lelki támaszt, megerősítést ad a képviseletre betérőknek.

Balogh Roland
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai dicséret. A négy külföldi újságíró kiszabadításában nyújtott érdemeikért Pierre Vimont EKSZ-főtitkár, illetve Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet köszönte meg a tripoli magyar nagykövetség erőfeszítéseit. A Szapáry György washingtoni magyar nagykövet közvetítésével zajló akcióért szintén elismerését fejezte ki Magyarországnak John Kerry, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, Joe Lieberman, a szenátus belbiztonsági bizottságának elnöke és az egyik kiszabadított amerikai újságíró, James Foley hazájának, New Hampshire államának a szenátora. (MTI)


Nemrég még három-négy napot is sorba kellett állni az üzemanyagért Tripoliban, a napokban azonban egy-két nap várakozás után is benzinhez juthattak a líbiai főváros lakói. Noha alapvető élelmiszerek, ivóvíz egyelőre van, a líbiai kormány szerint pedig a tartalékok még fél évig kitartanak, a feszültség mégis nő. A lakosságot érezhetően nyomasztja a NATO erőfölénye, az észak-atlanti szövetség napközbeni repülőgépes járőrözései, a katonai célpontok elleni esti bombázások. Egyre több köztörvényes bűncselekményről, fosztogatásról hallani, állandósult az éjszakai fegyverropogás. Főleg külföldre menekült családok házait dúlják fel, de a nemzetközi diplomáciában példátlan módon az üresen álló brit, olasz, amerikai, francia, katari vagy ENSZ-nagykövetségeket is hasonló támadások érték az elmúlt időszakban. Pedig a képviseletek védelmét a líbiai kormánynak minden körülmények között meg kellett volna szerveznie. A rendkívüli tekintélyvesztést követően Tripoli ígéretet tett, ha öszszeírják, milyen javak mentek kárba, a kormány megtéríti azokat.
Ilyen körülmények között dolgozik már hosszú hetek óta a magyar nagykövetség két munkatársa, Marton Béla nagykövet és Galli László első beosztott, aki a konzuli ügyeket is intézi. Mint arról Marton Béla tájékoztatott, igen sokrétű munkát végeznek, reggel hét órától gyakorlatilag este 9-ig folyamatos a tempó. A magyar nagykövetség azonban – az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) állandó kirendeltségének hiányában, és mint éppen soros uniós elnök – egyben az EU-t, az EKSZ-t, valamint Horvátországot, Kanadát és a legutóbbi négy külföldi, köztük két amerikai újságíró kiszabadítása kapcsán már az Egyesült Államokat is képviseli. Így gyakorlatilag a nap 24 órájában készek bárkit fogadni, a felmerülő ügyeket megoldani. (Magyarország mellett egyébként Spanyolország ügyvivői, míg Ciprus nagyköveti szinten van még jelen Líbiában – a szerk.)
Mint arról a nagykövet lapunkat tájékoztatta, két hete fegyveresek őrzik a követség épületét. Marton Béla szerint Galli Lászlóval kifejezetten jól együtt tudnak működni, nincs bennük félelem, erről idejük sem volt elgondolkodni. Az okoz néha komoly kihívást, hogy egy-egy nagyobb feladatot hogyan tudnak minél jobban és gyorsabban megoldani. A nagykövetség az EU nevében tárgyal a líbiai kormány tisztségviselőivel is, akik telefonon értesítik őket, amikor megbeszélést akarnak folytatni. Erről – a magyar külügyön keresztül – az EKSZ-t is folyamatosan informálják. A magyar diplomaták követségi autóval és sofőrrel mennek a tripoli külügyminisztériumba, ahol találkoznak a líbiai illetékesekkel. Az igen érzékeny, képlékeny helyzet miatt, ahol egy-egy szónak is komoly jelentősége lehet, a sajtót a budapesti szaktárcával konzultálva tájékoztatják. Marton Béla és Galli László munkáját Catherine Ashton, az unió külügyi főképviselője is többször méltatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.