Erlendur a viharban

Fehér Boldizsár
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akinek eddig Izlandon lett volna kedve élni, annak Arnaldur Indridason krimijét olvasva ettől bizonyosan elmegy a kedve. Szörnyű hideg van, a holttest odafagy a földhöz, a jobb élet reményében idevetődötteknek pedig még azt is el kell viselniük, hogy az izlandiaknak egy része ki nem állhatja az idegeneket. Hogy ezért kell-e meghalnia a tízesztendős kisfiúnak egy sötét lakótelepi téren, vagy másért, az csak a történet végén derül ki. Indridason a manapság nem csak nálunk igen divatos skandináv krimik egyik mesterírója, számos irodalmi díj kitüntetettje és nálunk sem ismeretlen. Az Animus Kiadónál ez az ötödik megjelent könyve. Amint azt már megszokhattuk, főhősének, Erlendur felügyelőnek nemcsak fontos munkája, hanem magánéleti előzménye is van, melynek fejlődési vonalát az Indridason-rajongók követhetik. Legnagyobb gyermekkori traumája hóviharban elveszített öccse, akinek halála egész életében nyomasztja.
Amikor tehát Erlendur megpillantja a földre fagyott, kivérzett thai kisfiút, nemcsak az ügy kiderítésére kell energiáit fordítania, hanem feltoluló emlékeinek kezelésére is, amelyek a gyermekkori tragédia máig kísértő képei. Elmondhatjuk tehát, hogy ez az eset fokozott lelki nyomás alá helyezi. Miközben a rendőrség nyomoz, elkezd alakot ölteni a társadalmi mikroközeg is, amint ez már a skandináv krimikben megszokható, és nemcsak Erlendur régi története bukkan fel a múltból, hanem a képbe került szereplőké is. Régi sérelmek, esetenként a történet szempontjából irrelevánsnak bizonyuló traumák, piti bűnözők és fajgyűlölő szadisták bukkannak elő, akik végeredményben csak keretül szolgálnak a megoldáshoz, annak magyarázatához, miért kellett egy kedves, mindenki által szeretett tízesztendős kisfiúnak meghalnia.
Indridason valóban jó író, ezt korábban a magyar olvasók előtt is bizonyította. Hogy e legújabb könyve kicsit kiábrándító, az az olvasót ne rettentse el! Még mindig jobb, mint egy kommersz amerikai krimi. Ha tehetik, inkább ezt válasszák, úgy is süt kinn a nap, és a tavaszi fényben úszó teraszon vagy kertben a gyilkos izlandi hideg nem is tűnik majd olyan szörnyűnek! Azon pedig valóban ne törjék a fejüket, ki lehet a gyilkos! Úgysem fogják kitalálni.
(Arnaldur Indridason: Hideg nyomon. Animus Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 2490 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.