Erős szövetségest talált Horvátország

Komoly lökést adhat a magyar EU-elnökség egyik fő célkitűzésének is tartott horvát uniós csatlakozási tárgyalások lezárásának egy váratlan fordulat – tájékoztatta lapunkat egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú uniós diplomata.

2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámolt, a korábbi vehemens ellenkezésével szemben ugyanis már teljes mellszélességgel támogatja Horvátország uniós csatlakozását Viviane Reding, az Európai Bizottság egyik alelnöke.
Az igazságügyért és alapjogokért felelős luxemburgi biztos pálfordulását állítólag több, a horvát kormány által hozott intézkedés idézte elő. Ezek közé tartozik, hogy a horvátok a független bíróságot belefoglalták az alkotmányba; létrehoztak négy olyan bíróságot, amelyek enyhébb háborús bűntetteket elkövető vádlottakat vonnak felelősségre; csökkentik a bíróságokon a hátralékban lévő ügyek számát; útitervet dolgoztak ki a bírák és ügyészek kinevezéséről, valamint Zágráb a háborús bűnösöket terhelő bizonyítékokat bocsátott a hágai bíróság rendelkezésére.

Részletek a 9. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.