Európa pénzügyileg labilis

2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió pénzügyi kockázatára figyelő új szervezet két alelnöke tegnap egyöntetűen azt a véleményét hangoztatta, hogy a kockázati teher még mindig fenyegeti Európa pénzügyi stabilitását, s a válság hatása még éveken át tarthat. Mervyn King és Andrea Enria ismételten az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyek bizottságának támogatását kérte a nehéz reformok megvalósításánál.
Mervyn King, az Európai Rendszerszintű Kockázati Tanács (ESRB) első alelnöke és az angol jegybank kormányzója biztosította az európai parlamenti képviselőket, hogy az ESRB „nem fogja szégyellni magát az általa szükségesnek tartott figyelmeztetések és ajánlások nyilvánosságra hozatalában”. Andrea Enria, az ESRB alelnöke és az Európai Bankhatóság elnöke pedig kijelentette, az ESRB legfontosabb feladata az átlagbankokra vonatkozó szabályokat megkerülő „árnyékbankszektorral” megküzdeni. King megnyugtatta a kételkedőket, hogy intézményének rendelkezésére állnak az emberi és pénzügyi erőforrásai a szükséges feladatok elvégzéséhez. Hozzátette: még azok a bankok sem tekinthetik magukat majd „biztonságosaknak”, amelyek átmennek az ellenálláspróbán (stressz- teszt). Enria pedig kijelentette, a bankoknak a próbát követő fél éven belül korrekciós lépéseket kell tenniük, s e lépéseket ellenőrzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.