Fáradásos törés

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete tartott sajtótájékoztatóján Szávay Ágnes keserűen, mégis bizakodva beszélt – akkor úgy hittük, a végéhez közeledő – kálváriájáról. Szurkolóival együtt az táplálta a reményét, hogy majd egy éven át tartó szenvedés után végre megszületett a szűnni nem akaró hátfájására magyarázatul szolgáló pontos diagnózis: fáradásos csigolyatörés. A teniszező elárulta, már tavaly nyáron, emlékezetes sikerei idején – amikor egymást követően megnyerte a budapesti, majd a prágai WTA-tornát – kínozta a fájdalom, ami később sem csillapodott. Az elmúlt fél évben csak kínlódott, alig tudott edzeni, s amikor megpróbálkozott a versenyzéssel, egymás után két meccset nem tudott végigjátszani.
Jómagam már akkor sem értettem az egészet, hiszen egy törött csont – legyen bár fáradásos eredetű és érintsen speciális testtájékot, a csigolyát – hat hét alatt összeforr, durván ugyanilyen hosszú rehabilitáció után pedig ismét terhelhető; a korábbi magyar éljátékos pedig már egy éve kínlódik miatta. Szakemberért kiáltó esetben laikusként az ember nyilván nem szívesen mond ítéletet, ezért felhívtam sportorvosként is elismert sebész ismerősömet. Aki – természetesen az eset részleteinek ismerete nélkül – hozzátette, a forradáskor a csigolyák párhuzamossága torzulhat, ami statikai problémákat vonhat maga után, tehát az izmokra is eltérő terhelés juthat, ami fájdalmakkal járhat, de úgy foglalt állást, a sérülés kiheverhető, nem lehet akadálya még a versenyszerű sportolásnak sem.
Itt tartottunk a múlt héten. Ezek után megdöbbenéssel fogadtam a hírt, miszerint a rehabilitációt megszakítva Szávay elindult a brüsszeli viadalon; azon már kevésbé lepődtem meg, hogy az első fordulóban 5:2-es hátrányban feladta a kazah Voszkobojeva elleni meccset. Tolulnak a kérdések: miben bízott, az orvosa miért engedte versenyezni, ő akart-e nevezni, vagy a menedzsere beszélte rá, mikor épül fel teljesen? Ha ezeket feltennénk, egyértelmű válaszokat aligha kapnánk.
Marad a kétely és a gyanú: Szávay Ágnes nemcsak a csigolyájában, a lelkében is fáradásos törést szenvedett. Aminek a terápiája különösen bizonytalan kimenetelű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.