Földrengés Törökországban

Hírösszefoglaló
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepesen erős, 5,9-es földrengés rázta meg csütörtök éjjel Északnyugat-Törökországot. A földlökésnek a legfrissebb jelentések szerint három halottja és több mint száz sérültje van – adta hírül az AP. A közép-európai idő szerint éjjel negyed 12-kor regisztrált földrengés epicentruma Simav település közelében volt, Kütahya tartományban, Ankarától 300 kilométerrel nyugatra. A földlökést reggelig mintegy ötven kisebb utórengés, közöttük egy 4,6-es magnitúdójú is követte, amely pánikot keltett a helyiekben: sokan az utcára menekültek házukból, és ott is töltötték az éjszakát. Az Anatolia hírügynökség információi szerint három fő vesztette életét: egy hatvanegy éves aszszony szívrohamot kapott, egy férfi ijedtében kiugrott az ablakon és belehalt a zuhanásba, egy sérült pedig a kórházba szállítás közben hunyt el. Mustafa Erdik, a kandilli obszervatórium vezetője figyelmeztette a lakosságot, hogy a következő napokban még számos utórengésre lehet számítani – írta az MTI. Hírügynökségek jelentései szerint a földrengés epicentrumának körzetében megszakadt az áramszolgáltatás, és a vízellátás is megszűnt, valamint összedőlt a Dumlupinar egyetem egy üresen álló, ötemeletes épülete és egy mecset is. A hatóságok mentőcsapatokat küldtek az epicentrum környékén lévő településekre, és a Vöröskereszt is elindította speciális egységeit. A sérültek közül egy ember állapota súlyos.
Törökország geológiai törésvonalakon fekszik, ezért gyakoriak a földrengések. Az ország északnyugati részeit 1999-ben megrázó, több mint 7-es magnitúdójú földmozgás mintegy húszezer ember halálát okozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.