Hadkötelezettség rendkívüli helyzetben

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli védelmi helyzetben a 18–40 éves korosztály számára visszaállítaná a honvédelmi tárca a fegyveres vagy fegyver nélküli hadkötelezettséget – áll a kormány számára készített törvénytervezetben. Mint ismeretes, Magyarország a NATO-hoz való csatlakozás során felülvizsgálta a hadkötelezettség kérdését: előbb az sorkatonai szolgálatot csökkentette 12-ről 9 hónapra, majd 2002 után a MSZP–SZDSZ-kormány megszüntette. A tervezet szerint rendkívüli helyzet idején fegyveres, illetve fegyver nélküli szolgálatra kötelezhető lenne minden 18–40 év közötti egészséges állampolgár. A szolgálat időtartama megelőző védelmi helyzetben legfeljebb 12 hónap lehetne, míg a rendkívüli állapot (háború) időszakában nem volna korlát. Kiképzett tartalékos esetében a hadkötelezettség a hivatásos katonai szolgálat felső korhatáráig állna fenn. Ahhoz, hogy a rendkívüli helyzetben sor kerülhessen a behívásra, adatokra van szüksége a honvédségnek békeidőben is – ezért visszaállítanák az adatszolgáltatási kötelezettséget.
A tervezet szerint nem hívható be katonai szolgáltra, aki erre egészségileg alkalmatlan vagy legalább három kiskorút nevel. Szintén nem mozgósítható rendkívüli helyzetben, aki egyenes ági rokonát ápolja vagy gyermekét egyedül neveli. Mentesülnek a szolgálat alól az európai parlamenti, országgyűlési képviselők, polgármesterek és az önkormányzati testületek tagjai.
A Honvédelmi Minisztérium a hírre tegnap közleményében úgy reagált: csak kihirdetett rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején lenne kötelező sorkötelezettség; az állampolgárokat sem adatszolgáltatási kötelezettség, sem sorozás nem terhelné békeidőszakban. Vagyis ez nem jelenti a sorkatonaság visszaállítását. Magyarán nem lesz sorozás és kötelező kiképzés minden 18 és 40 év közötti magyar állampolgár számára, csak a nyilvántartás rendjét szabályozzák újra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.