Hajnalra várták a katonákat

A műtét után javult az Afganisztánban kedden balesetben életveszélyes sérüléseket szenvedett magyar katona állapota, így szerda éjszaka mind a négy sérültet hazahozzák – közölte tegnap Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka a távirati irodával. A két elhunyt katona holttestét várhatóan a hét végén szállítják haza.

MTI
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életmentő műtétet hajtottak végre az Afganisztánban balesetet szenvedett harci jármű vezetőjén, állapota stabilizálódott, egy katona lábszártörést szenvedett, kettő pedig könnyebben sérült a balesetben – mondta Kovács József vezérőrnagy. A könnyebben sérült két katona eldöntheti, folytatja-e szolgálatát a helyszínen, vagy néhány napra hazajön. Böröndi Gábor, a debreceni 5. Bocskai István lövészdandár parancsnoka – ahol a hősi halott katonák szolgáltak – pedig úgy tájékoztatott, az elhunyt Dálnoki András szakaszvezető és Róth Orsolya őrmester temetésének helyéről és idejéről a családtagok kérését figyelembe véve döntenek. Mindkettőjüket rövidesen posztumusz hadnaggyá léptetik elő.
A debreceni Kossuth laktanyára kitűzték a fekete lobogót, a hősi halottak gyászszalagos fényképeit elhelyezték a laktanyában lévő békefenntartók emlékparkjában, reggel pedig dandársorakozón ismertették a történteket. Mind Afganisztánban, mind Debrecenben pszichológusok segítenek feldolgozni a történteket a katonáknak és hozzátartozóiknak. Böröndi Gábor közölte: az afganisztáni miszszió tovább folytatódik, a dandár 39-es lövész zászlóaljának száznyolcvan katonája Afganisztánban, mintegy kétszáz katonája Koszovóban teljesít szolgálatot.
Mint ismeretes, kedden Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról az öt járműből álló konvoj elé hajtott egy afgán jármű, s a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdte. A konvoj harmadik gépjárműve, egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A baleset körülményeinek felderítésére a német katonai rendőrség folytat helyszíni vizsgálatot, ami várhatóan a hét végére fejeződik be, s jövő hétre Magyarországon is rendelkezésre állnak az iratok. Ezután a magyar katonai ügyészség is vizsgálatot folytat.
Lapunk kérdésére Böröndi Gábor azt mondta, a jármű katonai szempontból biztonságos, nem lehet felrobbantani, felgyújtani. Súlypontja viszont az aknák elleni védekezés miatt magasan van, ezért borulékony, így végig kell gondolni, hogyan lehet közelíteni a közlekedési biztonságot és a harcászati követelményeket. A magyar sofőrnek a balesetet szenvedett járművön kétezer kilométeres, összességében 143 ezer kilométeres vezetési gyakorlata volt. A dandártábornok úgy tudja, az afgán sofőrt, akinek nem esett baja, az afgán hatóságok felelősségre kívánják vonni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.