Három napra feltámadt az olasz líra

Hírösszefoglaló
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét lírával fizethettek egy darabig a szicíliai Brolo lakosai, ahol három napra visszaálltak az euróról az olasz valutára. Az ötezer lakosú kisváros polgármesterének, Salvo Messinának volt az ötlete a 2002-ben búcsúztatott valuta feltámasztása azzal a céllal, hogy a helyiek beváltsák a „még mindig a kredencfiókok mélyén őrzött lírájukat”. Mint arról a ProfitLine.hu a Messina a Corriere Serre magazinújságra hivatkozva beszámolt, volt, aki nosztalgiából ragaszkodott a régi pénzhez, más lustaságból nem ment el a lírát beváltó bankokba. A líra néhány napig tartó használatával a polgármester a helyi gazdaságot is ösztönözni kívánta, sikerrel: a forgalomból kivont pénztől megszabadulni akaró vásárlók minden maradék lírájukat elköltötték, egész Szicíliából jöttek a vevők Brolo üzleteibe.
Olaszországban egyébiránt még 2012. február 28-ig lehet viszszaváltani a lírát euróra. A jegybank számításai szerint hiába vezették be már közel tíz éve az új pénzt, az olasz otthonokban még háromszáztizenkétmillió darab bankó lapul, amelyek értéke meghaladja a kétezerötszázmilliárd lírát, vagyis az ezerháromszázmillió eurót. Nem számolva a fémpénzt és azokat a líramilliárdokat, amelyek talán örökre a bankok széfjeiben porosodnak, mivel tulajdonosuk nem vallotta be az összeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.