Holnap indul a magyar csúcstámadás

A kialakult időjárási káosz után szerdán sikerült újabb csúcstámadási napot kijelölnie a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós lánc csapatának, amelynek tagjai a föld negyedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8516 méteres Lhocéra szeretnének feljutni.

Grimm Balázs
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kollár Lajos, a vállalkozás vezetője elektronikus levélben arról tájékoztatta a budapesti kapcsolattartót, hogy sok előrejelzést és expedíciós véleményt kellett öszszegezni, míg végül egy spanyol csapattal együtt a holnapi napra esett a választásuk. A csapatok tegnap reggel indultak el az 5300 méteren lévő alaptáborból a Khumbu jégesésen keresztül a II-es tábor (6400 m) felé. A magyar sportemberek a tervek szerint május 22-én érkeznek vissza az alaptáborba. Az alpinisták először május 11-én kezdték meg a csúcstámadást, azonban hamarosan kiderült, hogy a meteorológiai előrejelzések roszszak voltak, a havazás és az erős szél miatt vissza kellett fordulni. Nem- csak a magyarok kényszerültek hátrálásra, hanem olyan nagy létszámú, tapasztalt expedíciós irodák képviselői is, akik húsz fő fölötti csoportokat szerettek volna a Mount Everestre kalauzolni. Mint arra Mécs László felhívta a figyelmet naplójában, a nagy kereskedelmi expedíciók profizmusa megköveteli, hogy sokéves tapasztalatukon és adekvát időjárás-előrejelzéseken alapuló döntéseket hozzanak. A jelek szerint az időjárás világszerte megtréfálta a meteorológusokat.
A tervek és a szokások szerint a hegymászók a csúcstámadás előtti éjszakát a hármas, vagy szükség szerint négyes előretolt táborban töltik a magashegyeken. Hajnalban indulnak el a csúcs felé. Ha sikerrel járnak, akkor még csak félúton vannak, hiszen vissza is kell térni az alaptáborba, ami az út legnehezebb része, mert olyankor történik a legtöbb baleset.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.