Javultak Magyarország kilátásai

Csécsi László
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javított Magyarország növekedési kilátásain az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A londoni székhelyű pénzintézet tegnap megjelent negyedéves jelentésében hazánk bruttó nemzeti össztermékének (GDP) 2011-es gyarapodását 2,7 százalékra prognosztizálta, miközben januárban kétszázalékos GDP-növekedést jelzett. Jövőre az EBRD szerint 2,8 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. – A növekedést hazánk exportja serkenti, a belső fogyasztás egyelőre gyenge – olvasható a jelentésben. A dokumentum készítői megjegyezték: bár a magyar kormány elkötelezte magát a költségvetési hiánycél megtartása mellett, az elemzők egy része úgy véli, a válságadók nem fenntarthatók. Ez a kijelentés azért lehet nagy jelentőségű, mert az ezen közterhekből származó bevételek nélkül nehéz lenne tartani a hiányt.
A közép-európai és a balti államokat magában foglaló országcsoport növekedése a jelentés szerint az idén 3,5, jövőre 3,3 százalék lesz. Az EBRD felfelé módosította várakozásait, januárban még úgy gondolták, 2010-ben 3,2 százalékkal bővül térségünk nyolc államának gazdasága. A pénzintézet szerint azonban sok olyan esemény történhet, amely újra lefelé mozdítja a várakozásokat. Példaként Portugália és Görögország adósságproblémáit említették, amelyek elharapódzása lelassíthatja a nemzetközi piacba beágyazott pénzügyi szektorral bíró országok növekedését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.