Katonai tiszteletadás Kecskeméten

Megműtötték tegnap az egyik sérült katonát, akit Afganisztánból szállítottak haza egy súlyos balesetet követően. A baleset négy sérültjét jelenleg a Honvédkórházban ápolják. Az elhunyt Róth Orsolya őrmestert, a jármű parancsnokát és Dálnoki András szakaszvezetőt, toronylövészt vasárnap katonai tiszteletadással fogadják a kecskeméti katonai repülőbázison.

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbecsülés. A Magyar Honvédség minden éles helyzetben megállta a helyét az utóbbi egy évben – közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter a magyar honvédelem napja alkalmából tartott ünnepségen tegnap, ahol megemlékeztek az Afganisztánban elhunyt katonákról. A miniszter a rendezvényen azt mondta, hogy a honvédség az utóbbi egy évben újra kivívta az emberek szimpátiáját, az árvízi védekezés és a kolontári iszapkatasztrófa idején. A tárcavezető kiemelte: a misszióban lévő katonák minden helyzetben elvégezték a rájuk bízott feladatot és mindenhol megbecsüléssel emlegették őket. (MTI)


Tegnap hajnalban hazaszállították az afganisztáni balesetben megsérült magyar katonákat. A misszióban elhunyt két honvédet szombaton Németországba szállítják, hogy onnan egy magyar An–26-os katonai repülőgéppel hozzák haza. A hősi halottakat Kecskeméten, előreláthatólag reggel tíz órakor, katonai tiszteletadással fogadják majd a Magyar Honvédség légibázisán. Erről Benkő Tibor vezérkari főnök egy tegnapi sajtótájékoztatón számolt be. Mint elmondta, a négy sérültet először az észak-afganisztáni Mazari-Sarifba szállították, ahol egyikükön életmentő műtétet hajtottak végre. Ezután egy német C–160-as repülőgéppel Üzbegisztánba. A Bundeswehr stratégiai szállító mentő repülőgépen stabilizálták az állapotukat, majd néhány perccel hajnali négy óra előtt egy Airbus 320 típusú géppel érkeztek meg velük a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Egy órán belül átszállították őket a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központba (Honvédkórház) két mentőhelikopterrel, és egy mentőautóval. A Honvédelmi Minisztérium megkereste a hozzátartozókat, és felszállították őket Budapestre, ahol gondoskodtak az elhelyezésükről, hogy látogathassák szeretteiket – közölte Benkő Tibor.
Schandl László, a Honvédkórház megbízott főigazgatója, és Zsíros László a honvédség fősebésze arról tájékoztatott: a négy sérült közül az egyik súlyos, életveszélyes állapotban fekszik a kórház intenzív osztályán, lélegeztetőgépen, az állapota stabil, de végkövetkeztetést csak később vonhatnak le a sérüléséről.
A másik három katona közül az egyiken műtétet hajtottak végre, mert nemcsak a mellkasa, a gerince és a válla sérült, de eltört a lábszára is. Két további katona agyrázkódást, illetve tüdőzúzódást szenvedett – ismertette az orvos ezredes.
Újságíróknak válaszolva Benkő Tibor vezérkari főnök közölte: a katonákat szállító MRAP páncélozott jármű sofőrje megfelelő vezetési tapasztalattal rendelkezett, erre kiképezték Németországban, a helyszínen, ahol több ezer kilométert vezetett már ugyanezzel a járművel. A járműben utazó katonákat négy ponton rögzített biztonsági övvel és sisakkal védték. Az egyik sérülttől származó információ szerint ezeket használták is az útjuk során.
A vezérkari főnök nem zárta ki, hogy műszaki hiba is okozhatta a balesetet, de leszögezte: a járműveket minden művelet előtt ellenőrzik. Ettől függetlenül elrendelték a fennmaradó 18 afganisztáni MRAP járművünk műszaki felülvizsgálatát, ismét oktatás indult a gépjárművek használatára, és szigorítani kívánják a biztonsági előírásokat is. A végső megállapításokat és döntéseket azonban csak a vizsgálati jelentés megszületése után lehet meghozni – jelentette ki Benkő Tibor.
Mint ismert, kedden az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról az öt járműből álló konvoj elé hajtott egy afgán jármű, és a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdte. A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú, speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.