Kemény feltételek munkaképeseknek

Annak az 57 év alatti munkaképes nyugdíjasnak, aki nem fogadja el a neki felajánlott munkát, felére csökkenthető a – nyugdíjat felváltó – szociális ellátása a jövőben. Aki pedig a második lehetőséget is visszautasítja, annak megszüntetnék az ellátását – ezt is felveti az az áprilisban készült előterjesztés, amely a korhatár előtti és szolgálati nyugdíjak rendszerének átalakítását tartalmazza. A tervek annak ellenére rímelnek a Lázár–Balsai-féle alkotmánymódosító javaslatra, hogy a kormányzat korábban csak vitaanyagnak minősítette a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumot.

Szilágyi Richárd
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondhatunk le annak az embernek a munkájáról, akinek fizikai képessége és egészsége engedi – szögezte le Lázár János hétfőn a parlamentben. A Fidesz frakcióvezetője – Balsai Istvánnal közösen – pontosan egy hete nyújtotta be azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely a korhatár előtti nyugdíjak rendszerének átalakítását célozza. Az előterjesztésről szóló vitában a kormánypárti képviselők azóta többször is hangsúlyozták: a tervezett módosítások lényege, hogy az 57 éven felülieknek garantálják a nyugdíjat, míg az annál fiatalabb munkaképes személyeknek, továbbá a rendvédelmiek kötelékébe tartozóknak vissza kell térniük a munka világába. A hogyanról, azaz a részletekről azonban eddig nem szivárgott ki semmilyen konkrétum.
A Magyar Nemzet birtokába került – a kormányzat számára még áprilisban készült – munkaanyagból viszont pontosan kiderül, hogy mi lehet a munkaerőpiacra való visszatérés egyik lehetséges alternatívája. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető, és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető – olvasható a Lázár–Balsai-féle múlt heti alkotmánymódosító javaslatban. Információink szerint a jelenleg folyósított, korhatár előtti nyugdíj helyébe lépő szociális ellátás összegének kiindulási alapjára több változat is készült attól függően, hogy mekkora megtakarítási igény merülhet fel a kormányzat részéről.

*

A tervezett szociális ellátásban részesülő – tehát nem dolgozó, de egészséges – civileknek a munkaügyi központok ajánlanának fel „megfelelő”, azaz olyan munkahelyet, ahol a díjazás legalább megegyezik a jelenlegi ellátás összegével. Aki nem fogadja el a számára felajánlott munkát, az a szociális ellátássá alakított összeg felét kaphatja a továbbiakban. Aki a munkavégzés mellett dönt, az értelemszerűen munkabért kap, és erre az időszakra felfüggesztik az ellátás folyósítását. Ez az elképzelés tehát teljes összhangban van a fideszes képviselők által benyújtott – fent idézett – alkotmánymódosítással.
Úgy tudjuk, hogy a rendvédelmi dolgozókra részben más szabályok vonatkoznának: az ő esetükben első körben annak a fegyveres szervnek kellene munkát felajánlani, amely korábban az illetőt foglalkoztatta – feltéve, ha az adott szerv létszáma és forrásai ezt lehetővé teszik. Ha erre nincs mód, akkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által kidolgozandó közszolgálati életpályamodell keretében foglalkoztatnák újra a „fegyvereseket”. Ha itt sem találnak számukra megfelelő munkakört, akkor lépnének be a munkaügyi központok. A felajánlott munka és annak el nem fogadása esetén a szociális ellátás csökkentése hasonló feltételekkel történne, mint a civil nyugdíjasok esetében. Az ezt követően felajánlott munkalehetőségeket – a csökkentett juttatás folyósításának veszélyeztetése nélkül – kétszer lehet visszautasítani, utána mind a civilek, mind a fegyveresek esetében a juttatást meg kell szüntetni – derül ki a lapunk által megszerzett előterjesztésből.
Amennyiben a kormány elfogadja a szakértői javaslatot, a rendvédelmi dolgozókon belül a nemzetbiztonsági szolgálatok korábbi munkatársaira speciális szabályokat érvényesítenének. Az ő esetükben kizárólag az a katonai vagy polgári szerv ajánlhatna fel munkát, amely korábban foglalkoztatta, tehát más szerv vagy munkaügyi központ nem tehetne ajánlatot nekik. Az előterjesztők arra is figyelmeztetik a kormányt, hogy nemzetbiztonsági okokból az érintett területekről leszereltek esetében a szociális ellátás csökkentésére semmilyen okból ne kerüljön sor. Lapunk kérdésére kormányzati oldalról korábban azt mondták, hogy egy olyan vitaanyagról van szó, amelyről egyelőre semmilyen döntés nem született.

Az elődök bűne. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára szerint az előző kormány rossz gazdasági döntései miatt kell most a szolgálati nyugdíj ügyével foglalkozni. A politikus a magyar honvédelem napja alkalmából tartott tegnapi ünnepségen kiemelte: a magyar kormány keresi annak lehetőségét, hogy kitörjön ebből a „pénzügyi csapdából”, ugyanakkor hozzátette: „ez egy elődeink által elkövetett bűn”. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.