Kemény intézkedések várnak Portugáliára

Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank küldöttsége memorandumban közölte a portugál mentőöv becsült összegét. José Sócrates, a március 23. óta már csak ügyvezető szocialista kabinet vezetője bejelentette, a „trojka” hároméves határidőre 78 milliárd eurót ajánlott az egy hónapja megrendült portugál pénzügyek és a költségvetési hiány rendbetételére.

2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében azt az intézkedéscsomagot állították össze, amelyet március 23-án az összes ellenzéki párt elutasított, és így megbuktatta Sócratest. Ezt hangsúlyozta mostani tévébeszédében maga az érintett is. Sócrates még április 7-én jelentette be, mivel már hónapok óta nem jut hitelhez, kénytelen segítséget kérni az EU-tól, hogy viszszaszerezze a piacok bizalmát. A nevükkel ellentétben jobbközép szociáldemokraták viszont értelemszerűen a trojka intézkedéscsomagját tartják jobbnak. Sócrates párttársa, Mário Soares, a kétszeres állam- és háromszoros kormányfő leszögezte, nincs okuk örülni, mert bár könnyebb feltételekkel kaptak kölcsönt, de sokallja a magas kamatot és a rövid határidőt. A portugál portálok tegnap már közöltek néhány részletet, és néhány kiszolgáltatott társadalmi réteg mellbevágó feltételekkel szembesült. Megadóztatják a gyermekvállalási támogatást, de még a munkanélküli- segélyt is, a munkaadók könnyebben bocsáthatják el a munkavállalókat, bevezetik az ingatlanadót, az állam kivonul a két nagy portugál áram- és energiaszolgáltató cégből, emelik számos szolgáltatás és árucikk árát. Elemzők szerint ráadásul emiatt 2 százalékkal csökkenhet idén a portugál GDP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.