Külföldre utazhatnak a kubaiak

2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kubai kormánylap, a Granma hétfői számában közölte azt a 313 reformintézkedést, amelyet még április közepén hagyott jóvá a Kubai Kommunista Párt (PCC) VI. kongresszusa. A kubai újságárusbódék előtt olyan sor állt, mint a jegyrendszer virágkorában az élelmiszerboltok előtt, hogy méregdrágán – három pezóért – megvegyék az intézkedéseket tartalmazó számot. A kubaiak 52 év után újra turisták lehetnek, de csak azok, akiknek lesz pénzük rá. Eddig a kubaiaknak hatósági engedélyre, vagyis közismertebb nevén „fehér kártyára” is szükségük volt – a meghívólevélen vagy a vízumon kívül –, hogy ideiglenesen elhagyják a szigetet. A keményvonalasok már a kongresszuson és az előtte megrendezett vitafórumokon sem értettek egyet a másik fontos engedménnyel. A rendszeresen veszteséges vagy nem jövedelmező állami vállalatok ezentúl ugyanis magánkézbe adhatók és akár fel is számolhatók. Az eddigi vállalkozási engedélyeket fokozatosan adták ki az elmúlt három-négy évben. Az egyik új reform értelmében a kubaiak megvásárolhatják, sőt akár el is adhatják az eddig szinte kizárólag állami tulajdonú lakásokat, ugyanígy tehetnek a gépkocsival is. A kubaiak bankhiteleket vehetnek fel többek között a lakásfelújításra, gépkocsivásárlásra és szolgáltatások beindítására. De továbbra is nagy rejtély, hogy vajon melyik ország hitelezi meg az ehhez szükséges öszszegeket. A BBC helyi tudósítója megtudta, hogy tavaly ősszel néhány brit vállalkozó felvásárolt, jobban mondva bérbe vett földterületeket 99 évre. Elemzők nem zárják ki, hogy a szigeten az új változások révén elterjedhetnek a golfpályák. Utánuk az Egyesült Államok is lépett, és újabb utazási engedményeket tett ez év elején a Kubába látogató amerikai állampolgárok jelentős részének.
Politikai téren egyelőre minden marad a régiben. A PCC kongresszusa előtt a hadsereg látványos díszszemlét tartott a forradalom védelmének jegyében. Vasárnap pedig feszült légkörben temették el az egyik ellenzékit, akinek halálával kapcsolatban természetesen jelentősen eltér a kubai kormány és a Castro-ellenes tábor véleménye. A Fehér Ruhás Asszonyok azért tüntettek, mert szerintük a rendőrök brutális verésébe halt bele szombat hajnalra Juan Wilfredo Soto García, a kormány közleménye pedig veseelégtelenségre és hasnyálmirigy-gyulladásra hivatkozott. Washingtont „mélyen nyugtalanítja” a kubai ellenzéki halála. Charles Luoma-Overstreet, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn közölte, hogy Washingtonban figyelemmel követik az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.