Legyőzendő akadályok

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától vasárnapig valóban kajak-kenu válogatót rendeznek Szegeden. Két hete csak a férfi kajakosok szálltak vízre a világbajnoki csapattagság érdekében, a másik két szakág képviselői akkor csak tájékoztató jelleggel lapátoltak. Ezúttal azonban ők versenyeznek élesben.
A hölgyeknél a várandós Janics Natasa hiánya különösen Kovács Katalinnak ad nem csupán esélyt, hanem új feladatot is. Éveken át ugyanis szinte verhetetlen kettőst alkottak – ennek mindenekelőtt két olimpiai aranyérem a bizonyítéka –, elsőként tavaly Szabó Gabriella és Kozák Danuta tudta legyőzni őket. Szabó és Kozák az idén is egy hajóban evez, ötszáz méteren Kovács Csipes Tamarával ül össze. Kétszázon viszont épp Kozákkal, ami arra utal, Csipes Ferenc tanítványai között megfelelő az összhang. A nevezési lista szerint Kovács Katalin öt számban – az említett két kettesben s egyesben mindhárom távon – áll rajthoz a válogatón. Ám a szavaiból azért kicseng, elsősorban a szólószámokra összpontosít:
– Az első válogatón mindenkinek az egyéni számok a fontosak, itt lehet igazán lemérni, hol tartunk, és a következő válogatón mely számokat érdemes erőltetni. Nálam az ötszáz egyes élvez elsőbbséget, a párosokkal, azt hiszem, ráérünk később, az eredmények függvényében komolyabban foglalkozni. Az edzéseken sem gyakoroltuk túlzottan, Tamival kétszer, Danával egyszer ültünk össze a válogató előtt.
A többiek is alapvetően így készülnek; először azt kell egymás között eldönteniük, hogy kié lesz a K–1 500, a csapathajókat ez alapján lehet összeállítani. Szólóban Kovács mellett Kozák és Benedek Dalma számít esélyesnek. Utóbbi a hét végén autóbalesetet szenvedett, s noha szerencsére nagyobb gond nélkül megúszta, nincs tökéletes pszichés és fizikai állapotban.
– Vannak még fájdalmaim, kisebb agyrázkódás következményeit is viselem, de a nehezén már túljutottam. A baleset óta nem hagytam ki edzést, és tulajdonképpen jó formában érzem magam. Lelkileg nehéz feldolgozni a balesetet, főleg azért, mert három társam is velem ült az autóban, őket is veszélybe sodortam, és az sem jelent feloldozást, hogy egyértelműen nem én voltam a hibás. Nagy mázlista vagyok, és már tudom, hogy van odafent egy őrangyalom. Most már csak arra kellene rájönnöm, miért tornyosulnak elém mindig megmászandó hegyek, legyőzendő akadályok a fontos pillanatokban – tárta ki a lelkét 2006 egyéni világbajnoka.
Kenuban Vajda Attila lehet a főszereplő. Nem csupán azért, mert olimpiai bajnokként száll vízre, hanem mert az ezer egyes mellett párosban Varga Dáviddal is rajthoz áll. Kettesben így négy kiváló egység verseng majd egymással. Vajdáékon kívül a pekingi bronzérmes Kozmann György, Kiss Tamás, a tavalyi vb-bronzérmes Mike Róbert, Tóth Márton duó és a Sáfrán testvérek, Mátyás és Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.