Május a piknik hónapja

A kora nyár első igazi gasztrokulturális hétvégéje elé nézünk: szezonnyitás az etyeki pincefesztivállal és jófajta magyar borok kóstolásával illendő, de mellette a belvárosi és szegedi lokálpatrióta programlátogatás is ajánlott.

Makrai Sonja
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest leghangulatosabb tere, minden bizonnyal a belvárosi Kamermayer Károly tér, ahol a Gerlóczy kávéház asztalaihoz lekuporodva Párizsban érezheti magát az ember. Sajtbolt, szalámibolt, könyvkereskedés bújik meg a környező házak aljában, a teret uraló gesztenyefa árnyékában. Egy napra száműzik a négykerekűeket is: holnap újra megrendezik a Kamermayer-pikniket. Kora reggel T. Nagy Tamás vezetésével gasztropiaccal indul a nap, aztán a helyét felváltja egy kisebb dizájnvásár, a kisebbeket a Noha Stúdió várja egy kis pacsmagolásra, lufi- rajzolásra, nekik játszik majd Bartha Tóni Bábszínháza. A felnőtteknek pedig a Katona József Színház művészei rövid bemutatót tartanak a repertoáron lévő darabokból. A teret erre a napra befüvesítik, ahova bárki leheveredhet egy délutáni sziesztára vagy összebújva tangózhat. Késő délután pedig bográcsban készül el a gyufatésztás bajai halászlé Garaguly István zongorazenés aláfestésére. Lokálpatriótáknak a megjelenés kötelező.

Etyeki pincefeszt. Épp csak karnyújtásnyit kell a fővárostól megtenni a hétvégén, hogy egy délután erejéig testes, vidéki levegőt szippantson magába az ember, kortyoljon hozzá ízletes borokat, falatozzon nagyokat helyi termelők finomságaiból. Az etyeki borvidék saját fesztiválja követendő sikertörténet, Rókusfalvy Pál házigazda vezetésével, az önkormányzat és a pincészetek összefogásából megszülető bormustra branddé lett, és idén még a magyar EU-elnökség hivatalos programjai közé is beválogatták. Május utolsó előtti hétvégéjén szomjas zarándokok áradata lepi el a települést: nincs is pihentetőbb, mint kiszabadulni a főváros zajából, egy órán belül pincesorokon bóklászni, árokparton heverészni, helyi termelőkkel beszélgetve megváltani a magyar borgasztronómiát. A bor mellől pedig nem maradhat el a jazz sem: a két nap alatt ott lesz a Póka Egon Experience, a Fekete-Kovács Kvintett és az Éliás S Jr. Jazz Moments Unplugged is.

Hídvásár Szeged napján. A várost ünneplik egész hétvégén Szegeden. Az egyik fő program az öreg hídon megrendezett kirakodóvásár, ahol magyarországi és Kárpát-medencei mesteremberek kínálják portékáikat, de nem maradnak távol a kürtőskalács- és lángossütők sem. A Belvárosi hídon felállított Ördögszekér színpadon lesznek gyerekelőadások, bábjátékok, a nagyérdemű nótáját a Balga zenekar és Murányi Tóni zenekara húzza majd el. Etnokoncertet ad az Ördögfű és a Drum and Folk. Ágoston Béla, a Zuboly, a Magyar Dudazenekar és egyéb más zenei csoportosulás alapítója pedig Etnofaun formációjával vicces népies jazzként aposztrofált muzsikával szórakoztat. A Széchenyi téren kisebb borfesztivált rendeznek, és nemzetiségi folklórtalálkozót is tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.