Megbukott a legbefolyásosabb pénzügyes

Olvasónktól
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezéigazgatója. Dominique Strauss-Kahn most New York központi börtönében ül, miután amerikai rendőrök szépen leszállították az Air France járatáról, mellyel gyorsan menekülni igyekezett. A vád szexuális bűncselekmény, nemi erőszak kísérlete és törvénytelen fogva tartás. Az első két bűncselekményért egyenként akár 15 évet, a harmadikért három év börtönt is kaphat a világ pénzének éber őre s osztója.
Az amerikai bíróság elutasította Strauss-Kahn szabadlábra helyezését, még az ügyvédje által javasolt egymillió dolláros (mellényzsebből!) óvadék ellenében is. Kahn barátunk egyelőre csücsül, talán a legjobb szállodában, ahol valaha megszállhat. Az amerikaiak ragaszkodnak a nagy ember társaságához, nemcsak azért, mert szerintük követett már el korábban is hasonló félrelépéseket, de azért is, mert tanultak a szintén jellemóriás Roman Polanski intő példájából, aki, miután szintén hasonló ügybe keveredett, visszaosont Európába, és évek óta húzódó kiadatási huzavona lett sanyarú sorsa bírósági tárgyalás helyett.
Strauss-Kahn mellesleg, ha momentán nem nők után lohol, annak az IMF-nek (volt) a vezére, amely, szimbiózisban a nagyszerű Európai Unióval, országok bedöntéséről és megmentéséről dönt. Pénzügyi mentőcsomagjai vétlen állampolgárok tízmillióinak életét keserítik meg, azokkal fizettetve meg vezetőik impotenciáját, akiknek semmilyen ráhatása nem volt és nincs sem az európai, sem a nemzeti pénzügyek alakulására. Ahogyan a globális válságok generálására és úgynevezett kezelésére sem.
Az IMF igen jóindulatú szervezet. Egyszer már keresztényi bűnbocsánatban részesítette vezetőjét, akkor is szexuális afférja okán.
Azt, hogy a glóbusz pénztárcája őrének mennyire kellett volna vigyázni az általa vezetett szervezet tekintélyére, döntsék el önök, nyájas olvasók. Talán akkor, amikor közlik önökkel, hogy az önökre kivetett állami sarcokra jórészt az IMF-hitelek törlesztéséhez van szükség.

Kercsó Alpár
Békéscsaba

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.