Megvan, kik döntenek a vagyonról

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta alakuló ülését a nyugdíjvagyon értékesítését lebonyolító alap irányító testülete – értesült lapunk. A magánnyugdíjkasszákból visszaáramló pénz felhasználásáról öt személy dönt majd: a testület elnöke Nátrán Roland, a gazdasági tárca pénzügy-politikai helyettes államtitkára, tagjai pedig Banai Péter költségvetési helyettes államtitkár, Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője, Kohut Balázs, a közigazgatási tárca helyettes államtitkára, valamint Mészáros József, a Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság főigazgatója. A testületnek február végéig kellett volna felállnia, a tárcák azonban csak mostanra nevezték meg jelöltjeiket, így az alakuló ülésre – erősítette meg a nemzetgazdasági tárca – e hét szerdán került sor. A pénztári vagyon felhasználásával az idén 4-4,5 százalékponttal csökken az államadósság, egy kisebb összeget a költségvetés használ fel belőle, az értékpapírokban lévő eszközöket pedig fokozatosan értékesítik.
Banai Péter, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára tegnap arról tájékoztatta a Reuterst, a jövő héten ismertté válnak a nyugdíjvagyon kezelésének részletei. A tárca szerint a reálhozam összege 200-300 milliárd forintra tehető.
Eközben a magánnyugdíjpénztárak gazdálkodásával kapcsolatos ellenőrzésekre – írta az MTI – csaknem 240 millió forint többletforrást kap a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.